chrome firefox opera safari iexplorer

«ЕтноЛіто: ХІХ Купальські ігри на батьківщині Гоголя»

21 вересня 2010 о 11:02

Мета акції — привернути увагу до традиційного українського свята Івана Купала, до збереження святкових та ремісничих традицій українців, обрядових пісень і танців, повернення літературної та публіцистичної спадщини М.В.Гоголя в український літературний контекст, почати підготовку до святкування 200-річчя великого письменника.
 
«ЕтноЛіто» приурочене до свята Івана Купала, бо у цій географічній зоні збереглися давні традиції відзначати це свято. І досі у нас є можливість побачити фольклорно-етнографічне купальське дійство, котре залишилося не лише в пам’яті, а й у реальності. Гоголь — письменник не просто описав цілу систему святкувань, але й найбільше популяризував етнічні «фішки», які пов'язані з українськими традиціями в широкому розумінні. Ми намагаємось пов'язати ці дві речі.
 
У програмі заходів: відвідування Музею Гоголя та Спасо-Преображенської церкви у с. Великі Сорочинці; відвідування Бузкового гаю, Свято-Миколаївської церкви, усипальниці родини Кочубеїв, Тріумфальної арки у с. Диканька; відвідування Заповідника-музею М.В. Гоголя у с. Гоголеве, вистава-ярмарок народних майстрів, святкове купальське дійство.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути