chrome firefox opera safari iexplorer

«ЕтноВесна: День Європи на батьківщині Василя Симоненка»

21 вересня 2010 о 11:34

Черговий етнофестиваль за сприяння Фонду Миколи Томенка відбувся 17 травня 2008 року на Полтавщині. На свято були запрошені представники посольств та журналісти з Київської, Черкаської і Полтавської областей.

Гості „ЕтноВесни” відвідали батьківську хату Василя Симоненка у с. Бієвці Лубенського району та взяли участь у відкритті другої зали у Музеї видатного поета, що розташований у Тарандинцівській загальноосвітній школі, де навчався Василь Симоненко.

Після відкриття музейної зали, Микола Томенко презентував аудіо-видання „Лебеді материнства: Живий голос Василя Симоненка”. До цього компакт-диску увійшли 17 унікальних записів авторського виконання поетом своїх творів, а також кращі фонограми поезій Василя Симоненка та музичні твори на його вірші з фондів Українського радіо.

У рамках фестивалю також відбувся ярмарок народних промислів, куди були запрошені 60 майстрів-умільців із різних районів Полтавщини, а також святковий концерт за участю гурту «Мандри», ВІА «Кобза», групи «От вінта», а також відомих виконавців: Анжеліки Рудницької, Ірини Шинкарук, Юлії Рай, Антоніни Матвієнко.

Детальніше про цю акцію можна прочитати тут: http://tomenko.kiev.ua/info/194.htm 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути