chrome firefox opera safari iexplorer

«ЕтноЗима у Переславі»

21 вересня 2010 о 12:22

Микола Томенко, ініціатор акції:

«ЕтноЗима у Переславі» є продовженням загальнонаціональної акції етнофестивалів, основна мета яких – відкрити та пізнати Україну з її неповторними краєвидами, цікавою історією та багатими туристичними і відпочинковими можливостями.

У даному випадку хотів би посприяти відкриттю для українців Переяславського краю у Київській області — одного з найдавніших слов’янських поселень на Україні, де зароджувалась українська державність і формувалась українська нація. До речі, саме з Переяславом-Хмельницьким пов’язана перша літописна згадка слова «Україна».

З цим містом також тісно пов’язані життя та діяльність великих князів Київської держави – Всеволода Ярославовича, Володимира Мономаха, Юрія Долгорукого, гетьманів України Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, а також визначного українського філософа Григорія Сковороди.

Саме тут знаходиться Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» — один із найбільших заповідників України, загальна площа якого становить 31,5 га. На території заповідника знаходяться 163 пам’ятки історії та архітектури, 23 тематичних музеї, у фондах яких зберігаються 173 тисячі експонатів. Цей заповідник став одним із фіналістів всеукраїнської акції «7 чудес України».

Етнографічну складову нашого фестивалю в заповіднику «Переяслав» забезпечить намагання відродити народні традиції святкування Дня Святого Андрія Первозванного, яке припадає на 13 грудня. В народі це свято ще називають Калита, воно вважається парубочим святом. Адже 7 грудня дівчата вже мали змогу визначати обрядами свою покровительку — Катерину.

Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. В ніч під Андрія хлопці мають найбільші права – це чи не єдина ніч у році, коли парубкам за бешкети люди вибачають. А дівчата в цей час найбільше вдаються до ворожіння, заклинань й передбачення майбутньої долі.

Тому сподіваюся, що акція «ЕтноЗима у Переяславі»приверне широку увагу до цього свята, до унікального історико-архітектурного заповідника «Переяслав», а також сприятиме відродженню стародавніх вірувань українського народу.

Про акцію можна прочитати у журналістських матеріалах:
http://culture.unian.net/ukr/detail/186993
http://www.golos.com.ua/article/1229353996.html
http://www.intv-inter.net/v/digest/?&day=15&month=12&year=2008&action=calendar
http://zakyiv.com.ua/kms_news+stat+cat_id-1+page-1+nums-53349.html



24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути