chrome firefox opera safari iexplorer

Хмельниччина представила свої найкращі замки та фортеці

20 вересня 2010 о 12:27

5 червня своїх претендентів на звання «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» представила Хмельницька область. За словами М.Томенка, не випадково, що саме Хмельниччина розпочинає серію презентацій, адже «це єдина область, об’єкти якої стали переможцями акцій «7 чудес України» та «7 природних чудес України». Так, Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець», визнаний одним із семи історико-архітектурних чудес України, а Національний природний парк «Подільські Товтри» – одне із семи природних чудес».

Перебуваючи на Хмельниччині та відкриваючи етап представлення областями своїх номінантів, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко висловив сподівання, що реалізація акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» сприятиме визначенню більш чіткої державної політики щодо збереження та відновлення українських замків, фортець та палаців. Микола Томенко повідомив, що на сьогоднішній день, зі 134 номінантів на звання «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», – 12 з Хмельницької області. Віце-спікер ще раз наголосив, що основною метою акції є створення повного переліку фортець, замків та палаців в Україні, що збереглися повністю чи частково. «Після цього має бути визначена державна політики та політика органів місцевого самоврядування стосовно того, яким чином діяти по відродженню та збереженню цих пам’яток культури», — сказав він.

Водночас, говорячи про результати попередніх акцій, Микола Томенко відмітив: «Не дивлячись на те, що не завжди місцева і центральна влада активно реагують на необхідність підтримки учасників та переможців акцій, лише завдяки просвітницькій рекламній кампанії ми маємо надзвичайні результати». Як приклад М.Томенко повідомив, що завдяки участі у загальнонаціональному та всесвітньому конкурсах «7 природних чудес» Біосферний заповідник «Асканія-Нова» в 2009 році збільшив кількість туристів на 38%, а доходи від туризму – на 30%. (Як повідомляє офіційний сайт заповідника «Асканія-Нова», в 2009 році заповідник відвідали понад 141 тис. туристів (в 2008 році – 102 тис. осіб), а доходи від туризму становили 2,2 млн. грн. (в 2008 році — 1,7 млн. грн.).

В ході прес-туру, що проходив 5 – 6 червня у Хмельницькій області, його учасники, на чолі з ініціатором акції Миколою Томенком та партнером у Хмельницькій області Іваном Гладуняком мали можливість ще раз відвідати одне із семи історико-архітектурних чудес України – Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» та Національний природний парк «Подільські товтри» – переможця акції «7 природних чудес України». Окрім того, було презентовано двох номінантів від Хмельниччини, що беруть участь у конкурсі «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», – Державний історико-культурний заповідник «Меджибіж» та Палацово-парковий ансамбль «Самчики».

Першою зупинкою прес-туру стала Меджибізька фортеця. Розташовані в мальовничому куточку Хмельниччини, могутні мури і башти фортеці нікого не залишають байдужими. Це одна з найбільших і найдавніших фортифікаційних споруд України, що непогано збереглася до наших днів. Під час відвідин фортеці, учасники прес-туру мали можливість засвідчити активну роботу керівництва заповідника по її реставрації. Приведено до ладу та відновлено ряд будівель, зокрема, відреставровано північно-західний корпус заповідника та «Лицарську» вежу, яка стала оглядовим майданчиком для відвідувачів, в чому змогли переконатися і представники ЗМІ. Окрім того, керівництвом заповідника ведеться серйозна робота по перетворенню заповідника в тому числі і на науково-дослідницький та культурно-освітній заклад. Так, у вересні 2006 р. у північно-західному корпусі заповідника відкрито краєзнавчий музей із 6 музейних залів з експозиціями, у 2009 р. відкрито постійну експозицію «Український традиційний одяг подолян в обрядах та звичаях», а 5 березня 2010 – «Творчість українських художників і скульпторів другої половини XX століття». У заповіднику регулярно проходять різного роду просвітницькі та освітні заходи. Серед іншого, тут було проведено ряд круглих столів, науково-краєзнавчиі конференції, V-ий Міжнародний фестиваль середньовічної культури «Стародавній Меджибіж» та низку науково-пізнавальних акцій для школярів.

Не менш цікавими для учасників прес-туру були відвідини палацово-паркового ансамблю «Самчики» – одного із найблискучіших в Україні творів архітектури та садово-паркового мистецтва. Слід зазначити, що серед маєткових ансамблів України, Самчики цікаві ще й тим, що забудова тут збереглася такою, якою вона склалась на кінець 18 – початок 19 століть. Важливу роль в цьому відіграє і серйозна робота, що ведеться дирекцією палацу, яка не лише підтримує його у належному стані, а й проводить наповнення виставкових залів, відновлює подекуди втрачений інтер’єр маєтку та слідкує за величезним парком. Гості в повній мірі змогли оцінити прекрасний палац із білокам’яними колонами та вишуканими парадними інтер’єром, а під час театралізованої зустрічі відчути дух епохи його розквіту, побувати на балу, побачити життя його власників та поблукати прекрасним парком, що нараховує понад 167 видів дерев та кущів.

Детальніше можна знайти на сайті http://7chudes.in.ua 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути