chrome firefox opera safari iexplorer

Кількість вузів в Україні може скоротитись

20 вересня 2010 о 09:03

Міністерство підготувало нову редакцію закону «Про вищу освіту», який передбачає нові вимоги до вузів. 83 вузам, які не відповідають цим вимогам, загрожує закриття

У 2011 році українські вузи вперше зіткнутися з масовим недобором студентів. У зв’язку з цим, Міністерство освіти та науки зайнялося зміною структури управління вищою освітою, що спричинить закриття значної кількості вузів, передає ТСН.

У 2010 році в Україні налічувалося 359 тисяч абітурієнтів. У 2011-му число випускників шкіл скоротиться майже в два рази — до 195 тисяч. В такій ситуації українські вузи неодмінно зіткнуться з масовим недобором студентів.

Розуміючи це, Міносвіти вже розпочало глобальні зміни в системі вищої освіти, в результаті яких скоротиться кількість вищих навчальних закладів.

Серед іншого, Міністерством освіти підготовлена нова редакція закону «Про вищу освіту», в якій будуть обумовлені нові вимоги до вузів. Згідно з нововведеннями, щоб стати класичним університетом, вуз повинен мати не менше 8 тисяч студентів денної форми навчання, коледж — 1 тисячу студентів.

На даний момент цим вимогам відповідають тільки 60 державних вузів.

Також 88 вищих навчальних закладів мають менше 500 студентів. Навіть якщо врахувати, що до їх числа потрапить 5 коледжів мистецтва, до яких не пред'являтимуться ці вимоги, 83 вузи підлягають закриттю. Тому результатом прийняття нової редакції цього закону може стати злиття вузів.

Зазначимо також, Міністерство освіти і науки вважає, що навчання у вищих навчальних закладах не може коштувати менш ніж 8-9 тисяч гривень на рік. У Міносвіти кажуть, що в новому законі «Про вищу освіту» має бути визначено, що питання встановлення плати за освіту є компетенцією автономії вузів.

За матеріалами: Освіта.ua

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути