chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні все-таки має діяти демократична модель студентського самоврядування

20 вересня 2010 о 11:09

29 квітня за ініціативою та під головуванням заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка у парламенті пройшов круглий стіл на тему: «Питання реалізації змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо студентського самоврядування». В ході його роботи були обговорені питання стану виконання Закону України «Про внесення з мін до Закону України «Про вищу освіту» щодо питань студентського самоврядування».
 
Нагадаємо: 10 лютого 2010 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо питань студентського самоврядування». Даний Закон, зокрема, передбачає упорядкування системи студентського самоврядування, яка зможе захистити права та реалізації законних інтересів студентів у сфері освітньої діяльності. Законом розширені повноваження та функції органів студентського самоврядування, встановлена квота представництва студентів у колегіальних органах вищих навчальних закладів, уточнені питання щодо утворення та функціонування органів студентського самоврядування, конкретизовані сфери, форми та напрями їх діяльності.
 
Говорячи про проблеми, які виникли з виконанням даного Закону, Микола Томенко, як один з його авторів, назвав парадоксальною ситуацію, коли керівники вищих навчальних закладів чекають роз’яснень Міністерства освіти та науки і Кабінету Міністрів, а чиновники Міносвіти зі свого боку не проявляють активності. «Фактично сьогодні європейська модель студентського самоврядування, де студенти та аспіранти разом з викладачами приймають рішення та несуть спільну відповідальність за управління вищими навчальними закладами, залишається лише ідеальною моделлю, що закладена в Законі, який ані чиновники Міністерства, ані більшість ВНЗ поки що не збираються виконувати», — наголосив Віце-спікер. «Натомість, в університетах в даний час студентські організації повинні активно розробляти та виносити на обговорення зміни до статуту ВНЗ з урахуванням тих положень Закону, що вступили в дію», — додав він.
 
М.Томенко також повідомив, що Міністерством створено міжвідомчу Комісію з питань розроблення проектів нормативно-правових актів щодо фінансового забезпечення органів студентського самоврядування, однак на сьогоднішній день комісія жодного разу не збиралася і навіть не опублікований її персональний склад.
 
Водночас, серед позитивів, заступник Голови ВР відзначив цілу низку вищих навчальних закладів, керівники яких «з розумінням віднеслися до необхідності з одного боку виконувати Закон, а з іншого спільно зі студентським активом здійснювати управління». Це ВНЗ, де студенти ввійшли до вчених рад, як це і передбачено Законом, де зі студентським органом самоврядування погоджується процедура відрахування студентів, де запроваджується фінансування органів студентського самоврядування тощо. Як позитивний приклад М.Томенко назвав Національний педагогічний університет ім.М.Драгоманова, Запорізький національний університет та інші ВНЗ.
 
В ході свого виступу Микола Томенко ще раз наголосив, що, в кожній демократичній країні, в тому числі і в Україні «закони треба виконувати, а не розмірковувати над їхнім змістом». «Тому я переконаний, що не треба буде залучати Генеральну прокуратуру чи Президента, уряд або парламент, для того, щоб демократична модель студентського самоврядування діяла в Україні», — підкреслив М.Томенко.
 
У роботі круглого столу взяли участь представники Міністерства освіти та науки України, народні депутати України, ректори провідних вищих навчальних закладів країни, керівники органів студентського самоврядування ВНЗ та представники студентських громадських організацій.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути