chrome firefox opera safari iexplorer

Під Києвом планують встановити світовий рекорд з приготування борщу

23 вересня 2010 о 16:09

2 жовтня на території виставкового центру “Чубинське” під Києвом відбудеться фестиваль “Борщ-Фест”, у рамках якого планується встановити вітчизняний та світовий рекорд – у спеціально виготовленій каструлі-цистерні зварити 5 тисяч літрів борщу, яким планують безкоштовно пригостити 10 тисяч гостей заходу. Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив ініціатор фестивалю, головний редактор тижневика „Дзеркало тижня” Володимир Мостовий.

Борщ планується зварити за одним із традиційних українських рецептів з 24 складниками. “Тільки солі піде 22 кг. Там дійсно гуліверські порції йдуть: 250 кг буряку, 250 кг капусти, 380 кг картоплі, 160 кг квасолі, 90 кг моркви, 80 цибулі тощо. От з м’ясом питання...”, — зазначили організатори.

Спочатку планувалось варити борщ з куркою, свининою та яловичиною, але потім кулінари вирішили, що буде тільки яловичина, і зараз ведуться перемовини, хто виступить постачальником і спонсором цього інгредієнту борщу.

Кухарі, які готуватимуть борщ, мають золоті та бронзові медалі на міжнародних кулінарних конкурсах. Очолюватиме їх відомий шеф-кухар В’ячеслав Грибов, шеф-кухар ресторану “Дніпро”.

До роздачі порцій борщу залучили студентів Національного торговельно-економічного університету. До борщу також даватимуть чорний хліб з салом і часником.

Розпочнуть готувати страву о 5-й ранку для того, щоб до обіду встигнути зварити борщ, оскільки з урахуванням досвіду аналогічних заходів лише воду до кипіння у такій великій каструлі треба доводити не менше двох годин. Щоб гості заходу змогли скуштувати гарячого борщу, розроблено спеціальні технології його відвантажування з каструлі-гіганта, бо, як підрахували організатори, якщо на одну порцію виділяти навіть 5 секунд, то на роздачу всього борщу потрібно близько 3,5 — 4 годин.

Організатори не конкретизували обсяг фінансування “Борщ-фесту”, водночас сказали, що лише продукти для страви-рекордсмена коштують в межах 40 тис. грн. “Це якщо з м’ясом. Без м’яса – близько 22 тис. грн.”, — зазначив В.Мостовий.

Учасники прес-конференції пообіцяли, що на фестиваль борщу буде організовано безкоштовний проїзд від метро “Бориспільська” до ВК “Чубинське”.

За матеріалами УНІАН

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути