chrome firefox opera safari iexplorer

У Кіровограді відкрито перший в Україні пам’ятник Винниченку

20 вересня 2010 о 08:44

17 вересня, перебуваючи у місті Кіровограді, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко взяв участь у відкритті пам'ятника українському письменнику, громадському, політичному і державному діячеві, першому керівнику українського уряду Володимирові Винниченку.

Під час свого виступу на урочистостях, Микола Томенко зазначив, що нарешті спільними зусиллями вдалося відкрити пам’ятник Володимирові Винниченку, «хоч і не в день народження, який відзначався у липні, а на день міста, однак, найважливіше, що в рік 130 річниці з дня його народження». Віце-спікер також висловив задоволення з того, що його Фонд теж долучився до будівництва пам’ятника цьому визначному українському державному та громадському діячеві, перерахувавши на це кошти.

«Важко уявити Україну початку ХХ століття без громадського діяча Винниченка, без політика Винниченка і, передовсім, без письменника Винниченка», — наголосив Віце-спікер парламенту. Він відмітив, що останнім часом здебільшого дискусія точилася стосовно ролі і значення державного діяча Володимира Винниченка, який, як відомо, був одним із співавторів практично всіх чотирьох Універсалів Центральної Ради, що проголосила Українську Народну Республіку, та першим керівником українського уряду (нагадаємо, В.Винниченко був Головою Генерального секретаріату Центральної Ради), натомість, менш знаним для широкого загалу є Володимир Винниченко як письменник. М.Томенко нагадав, що свого часу Михайло Коцюбинський писав про моду на Винниченка наступне: «Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь йдуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка».

«Сьогодні, думаючи про історичні постаті, що працювали для України, варто зупинили поділ на «правильних» і «не правильних» українських діячів», — наголосив М.Томенко. «Україна це всі, хто для неї жили і творили: і в Україні, і поза її межами», — додав він та підкреслив, що лише така спільна українська історія може бути історією, що об’єднує всіх, бо, як відомо, «міцність держави визначається не ненавистю до ворогів, а любов’ю до неї».

Заступник Голови ВР М.Томенко привітав громадськість Кіровограду з появою першого пам’ятника Володимирові Винниченку на його малій батьківщині та висловив сподівання, що українські цінності займуть гідне місце у власній державі і що не треба буде знову цитувати того ж Володимира Винниченка, який сказав: «Чудний наш народ — і сильний, і сумний... Мав героїв — і ніхто їх не знав... Усе життя любив волю — і все життя жив рабом... Утворив багатство пісні — і сам її не знає...»

Довідково
Пам’ятник встановили на відреставрованій площі між корпусами Кіровоградського державного педагогічного університету, який носить ім’я В.Винниченка.

Працювали над створенням пам’ятника львівський скульптор Володимир Цісарик та кіровоградський архітектор Віталій Кривенко. Висота бронзового монументу — 3,65 м. Постамент и сходи до нього виконані з граніту.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути