chrome firefox opera safari iexplorer

31 жовтня Україна переходить на зимовий час

27 жовтня 2010 о 00:51

На території України 31 жовтня 2010 року о 04:00 відміняється дія літнього часу. Стрілки годинників переводять на годину назад.

Перехід на зимовий час останньої неділі жовтня здійснюється згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року.

Перехід на літній час в Україні здійснюється в останню неділю березня о 3-й годині, а перехід на зимовий час (тобто переведення годинника на годину назад, чим скасовується літній час) — в останню неділю жовтня о 4-й годині.

Багато лікарів та психологів говорять про те, що переведення годинників — це стрес для організму. Перехід на літній і зимовий час впливає практично на всіх людей, але ступінь цього впливу залежить від індивідуальних особливостей нервової системи кожної людини.

Так, екстраверти переживають дискомфорт, пов'язаний з переведенням годинників, усередині себе, інтраверти – виплескують негативні емоції на оточуючих. «Совам» переведення годинників йде тільки на користь, «жайворонки» збивають свій біоритм, тому що переведення годинників вибиває їх з «зони комфорту» організму.

Проте, як не дивно, зимовий час вважається для нашої країни більш справжнім, аніж літній. Узимку час, що діє в Україні, відповідає природному для її географічного розташування поясному часу – другому міжнародному часовому поясу.

У перші дні переходу на зимовий час психологи радять не планувати справ, пов'язаних з посиленими розумовими і фізичними навантаженнями. Медики говорять, що для повної адаптації на новий часовимір людині, залежно від її темпераменту та інших психо-соматичних характеристик, потрібно від двох до дванадцяти діб.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути