chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві встановлять пам’ятник Борисові Грінченку

23 жовтня 2010 о 23:28

З метою вшанування та увічнення пам’яті видатного українського письменника та педагога, просвітителя української нації Бориса Грінченка, а також враховуючи звернення Шевченківської райради і Вченої ради Київського університету імені Б.Грінченка, у столиці буде встановлено пам’ятник видатному українцю.

Відповідно до підписаного розпорядження КМДА, постамент встановлять у сквері на вул. Воровського, 18/2 біля адміністративного корпусу педагогічного університету до 9 грудня цього року. Крім того, замовник (Київський університет імені Б.Грінченка) виконає благоустрій прилеглої території.

Фінансування виготовлення та монтажу пам’ятника буде здійснено за рахунок коштів меценатів та благодійних внесків.

Довідково
9 грудня цього року – 147 річниця з дня народження українського письменника, педагога, лексикографа, літературознавця, публіциста, громадсько-культурного діяча Бориса Грінченка.

Він — автор фундаментальних етнографічних, мовознавчих, літературознавчих та педагогічних праць, історичних нарисів, перших підручників з української мови й літератури, зокрема «Рідного слова» — книжки для читання в школі. Укладач чотиритомного тлумачного «Словаря української мови». Один із організаторів і керівників товариства «Просвіта».

Літературні псевдоніми: Василь Чайченко, Л. Яворенко, П. Вартовий, Б. Вільховий, Перекотиполе.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути