chrome firefox opera safari iexplorer

Алкоголь більш небезпечний для людей, ніж наркотики

01 листопада 2010 о 10:16

Алкоголь більш небезпечний для людей і суспільства в цілому, ніж наркотики. До такого висновку прийшли британські експерти після дослідження, в ході якого проводився порівняльний аналіз: який негативний вплив на людський організм і суспільство надають вживання алкогольних напоїв і різних наркотичних засобів.

Враховувалися різні критерії: як швидко розвивається залежність, ступінь впливу на психіку, якої шкоди завдає організму, яку роль відіграє в руйнуванні сім'ї, у скільки обходиться суспільству в плані економічного збитку — витрати на боротьбу з поширенням, втрата робочого часу, злочинність, лікування, утримання у в'язницях і т.п.

Згідно з результатами досліджень, оприлюдненими в неділю на сайті авторитетного міжнародного медичного журналу Lancet, найбільш згубними для індивідуумів визнані героїн, крек і синтетичний наркотик метамфетамін. Але по негативному соціальному ефекту на перше місце вийшов алкоголь, за яким слідують героїн і крек. Марихуана і такі синтетичні наркотичні субстанції, як ЛСД та екстазі, виявилися далеко позаду.

Зайняти верхню сходинку в цьому своєрідному «табелі про ранги» алкоголю, за словами експертів, допомогли його доступність і поширеність, а також руйнівні наслідки не тільки конкретно для тих, хто їм зловживає, а й для оточуючих людей. «Ви тільки подивіться, що коїться на кожному футбольному матчі», — прокоментував висновки дослідження професор психіатрії Амстердамського університету Вім ван ден Брінк.

Експерти також врахували, що надмірне споживання алкогольних напоїв згубно позначається буквально на всіх органах людини, є однією з основних причин дорожньо-транспортних пригод та скоєння злочинів.

Автори дослідження переконані, що оголосити поза законом виробництво і продаж алкоголю було б непрактично і неправильно. «Ми не можемо повернутися до часів дії сухого закону (у США, з 1920 по 1933 рр...), — зазначив Леслі Кінг, радник Європейського центру моніторингу наркотиків і наркоманії, штаб-квартира якого знаходиться в Лісабоні. — Алкоголь занадто укорінився в нашій культурі і нікуди не дінеться».

На думку Кінга, у протистоянні «зеленого змія» урядам слід більше витрачати коштів на просвітницькі програми, зосередитися на лікуванні алкоголіків, підвищувати ціни на спиртову продукцію.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути