chrome firefox opera safari iexplorer

До музею Голодоморів передали 8,5 тис. свідчень очевидців

25 листопада 2010 о 18:53

Вісім із половиною тисяч задокументованих свідчень очевидців штучного голоду 1932-33 років передали в музей «Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні». Це — 42 папки текстових матеріалів, 180 аудіо та 25 відеокасет, які допоможуть науковцям дослідити білі плями української історії.

Упродовж семи років учні, студенти та краєзнавці шукали та спілкувалися зі свідками Голодомору в Україні у рамках програми «Уроки історії». Музейники мають на меті перевести наданий архів у цифровий формат та зробити його доступним для загального перегляду чи наукових досліджень.

«Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні» — наймолодший національний музей та єдиний, який спеціалізується виключно на цій тематиці. За рік роботи його відвідали близько 280 тисяч осіб.

Олександр Максимчук, голова правління благодійного фонду: «Ці свідчення почали збиратися тільки в 2003 році, тоді, коли дуже багато свідків цієї жахливої трагедії українського народу, і тому воно є актуальним. Ми продовжуємо цю роботу».

Віктор Діденко, директор національного музею «Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні»: «В наших державних архівах відсутні дані за цілі райони, за цілі населені пункти. І ці документи нам зараз якраз поможуть, щоби дійсно встановити скільки ж людей загинуло».

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути