chrome firefox opera safari iexplorer

Палац Потоцьких на Вінниччині переживає скрутні часи

21 листопада 2010 о 21:57

Краєзнавці називають його міні-Версалем. Тульчинський Палац Потоцьких на Вінниччині, який нині не по-версальському напівзруйнований. Грошей на реконструкцію графської резиденції місцева влада не має, а держава – не допомагає.

Ще два століття тому через ці ворота – на бали та прийняття до графського обійстя Потоцьких прибувала уся шляхта. Резиденція дивувала своєю красою та розкішшю. Палац називали міні-Версалем: з картинами, скульптурами і позолотою в інтер'єрі.

Саме в палаці Потоцьких Пушкін зустрів свою кохану – князівну Софію, Олександр Суворов написав тут відомий тракт «Наука перемагати».

Місцеві кажуть: оповитий легендами маєток – і досі зберігає чимало таємниць.

Оксана Леонтівна, завідувачка бібліотеки тульчинського училища культури: «Наші сторожа, наші ті, хто тут чергує, розповідають про те, що колись тут почувся надзвичайний сміх Софії Потоцької. Рахують, що це був сміх жіночий. Ще ходить привід Станіслава Потоцького».

Тепер зали палацу відкриті для студентів та вчителів. У маєтку розмістилося училище культури. Сама ж пам'ятка у напівзруйнованому стані: розбиті фасади, на стінах – обвалений тиньк.

Наталя Циганова, гостя м. Тульчин: «Левую аркаду разрушили полностью, левое крыло, вы сами видите в каком она состоянии, не то, что зайти, а мне кажется, там и рядышком находится очень опасно. С обратной стороны даже говорить нечего».

Палац Потоцьких потребує серйозного ремонту. Шість років тому місцева влада підрахувала – на відновлення маєтку потрібно 67 мільйонів гривень. Держава тоді виділила – лише два. Останніх три роки з української скарбниці не надійшло ні копійки. Місцеві взялися розчищати територію від хащів та сміття. Кажуть: до справжньої реконструкції далеко.

Навести лад у Палаці Потоцьких зголошуються інвестори. Проте віддати до приватних рук архітектурну пам'ятку місцеві посадовці не можуть – вона ж бо Національного значення. Зневірившись у підтримці власної держави, тульчинці просять грошей на реконструкцію маєтку – в Польщі. Вважають це справедливим рішенням, адже Потоцькі – поляки.

Відео можна подивитись тут

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути