chrome firefox opera safari iexplorer

Прокоф’єв стане музичним брендом Донеччини до Євро?

29 листопада 2010 о 13:29

Голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк запропонував популяризувати Донеччину за допомогою музики відомого композитора, уродженця Донбасу Сергія Прокоф’єва. Про це керівник області сказав під час засідання оргкомітету з підготовки регіону до Євро-2012.

Він зазначив, що музика Шопена офіційно обрана брендом Польщі до єврочемпіонату. «Бачив у Польщі такий момент: людина сідає на крамничку, натискає кнопку й звучить музика Шопена. Щось подібне потрібно організувати і у нас», — сказав пан Близнюк. На його думку, сприяти й допомагати в організації такого промоційного заходу повинно обласне управління культури.

Анатолій Близнюк нагадав, що ім'я композитора буде носити новий Донецький аеропорт, що будується до Євро-2012, а також наступного року буде відзначатися 120-річчя від дня народження композитора.

Водночас керманич Донеччини зазначив, що Донецьк до приїзду гостей Євро-2012 повинен належним чином оновитися. "Треба зробити так, щоб місто блищало. Маємо замінити освітлення, пофарбувати будинки, замінити дахи. Це повинен бути зовсім інший рівень», — сказав пан Близнюк.

Довідка

Сергій Прокоф’єв (1891—1953) народився в селі Красне (с. Сонцівка) на північний захід від Донецька в сім'ї агронома. Тут пройшло його дитинство. Після вступу в консерваторію до 1910 року регулярно відвідував малу батьківщину. Він – відомий композитор XX століття, твори якого часто виконуються сьогодні в світі. Автор 8 опер, 7 балетів, 7 симфоній, 14 фортепіанних сонат і концертів, багатьох інших творів. У селі Красне розташований музей композитора. Він є однією з визначних пам'яток області і відвідується численними іноземними делегаціями.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути