chrome firefox opera safari iexplorer

Щасливих людей в Україні поменшало

29 листопада 2010 о 22:18

68% українців вважає себе відносно щасливими, з них лише 17% вважають себе однозначно щасливими. Разом з тим, кожен п’ятий опитаний вважає себе нещасливим. Ще 13% не змогли визначитися. Такі дані дослідження оприлюднила Соціологічна група «Рейтинг».

За інформацією групи, порівняно з аналогічним дослідженням, проведеним у жовтні 2009 року, число людей, які вважають себе в більшій чи меншій мірі щасливими, трохи зменшилось з 70 до 68%. Проте число тих, які вважають себе однозначно щасливими зменшилось – з 27 до 17%.

Як і рік тому, найбільш щасливими почуваються мешканці Півночі і Заходу, найменш щасливими – мешканці Донбасу.

За рік настрої мешканців Півночі (78%), Центру (65%) та Півдня (66%) майже не змінились. А от у крайніх точках України щастя поменшало: найбільше на Заході – з 85 до 72% (при цьому число тих, які вважають себе однозначно щасливими зменшилось вдвічі – з 39 до 19%), Сході – з 73 до 64%, Донбасі – з 58% до 52%. Сумно констатувати, але щонайменше кожен четвертий мешканець Донбасу почувається нещасливим і лише 9% вважають себе однозначно щасливими.

Найбільш щасливими почувається молодь у віці 18-29 років (70%), найменш щасливими – люди похилого віку (53%). Майже третина опитаних у віці понад 60 років почуваються нещасливими.

Неодружені почуваються більш щасливими, ніж одружені. Водночас одружені набагато більше щасливіші, ніж розлучені та самотні.

Люди з вищим рівнем освіти більш щасливі. Так, серед респондентів з вищою освітою щасливими почуваються 74%, із середньою загальною – лише 51%.

Серед респондентів, сукупний дохід яких перевищує 3000 гривень на сім’ю, почуваються щасливими 79%, нещасливими – лише 10%. У свою чергу серед тих респондентів, сімейні доходи яких становлять менше 1000 гривень, щасливих лише 49%, а нещасливих – 37%.

Жінки в цьому плані категоричні – чим нижча їх вага, тим вони щасливіші. Наприклад, серед жінок вагою до 60 кілограмів число щасливих становить 74%, а серед жінок вагою 90 кілограмів і більше – лише 55%.

У чоловіків реакція на вагу дещо протилежна: найхудіші респонденти-чоловіки (до 60 кг) почуваються найменш щасливими, а чоловіки з більшою вагою відповідно більш щасливі. Для порівняння серед чоловіків вагою до 60 кг число щасливих становить лише 57%, а серед чоловіків вагою 90 кг і більше – 70%.

«Найщасливіша» вага жінки становить менше 60 кг., в той час коли чоловіча вага “щастя” знаходиться у проміжку 70-79 кг.

Дослідження проводилося 4–11 жовтня 2010 р. Методом інтерв’ю було опитано 2000 респондентів віком від 18 років і старші. Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% — не більше 2,6%, для значень близьких до 10% — не більше 1,8%

Дослідження проводилося на Заході (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області), Центрі (Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська області), Півночі (м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська області), Півдні (АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь) Сході (Дніпропетровська, Запорізька, Харківська облатсі) та Донбасі (Донецька, Луганська області).

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути