chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні 40 років пісні «Червона рута»

03 листопада 2010 о 16:20

Українська книгарня «Смолоскип» запрошує відвідати вечір, присвячений 40-річчю пісні «Червона рута».

Саме сьогодні, 3 листопада о 18:30, відбудеться захід на честь 40-річчя однієї з найпопулярніших українських пісень.

У програмі вечора — перегляд документального фільму про пісню, прослуховування першого її виконання, лекція запрошеного гостя Левка Дутковського — друга Володимира Івасюка, творця легендарного ансамблю «Смерічка».

Ведуча — Парасковія Нечаєва, перший директор меморіального музею Володимира Івасюка.

Адреса книгарні: вул. Межигірська, 21 (метро Контрактова площа, вихід до вул. Нижній Вал).

Нагадаємо, автором безсмертної «Червоної рути» є Володимир Івасюк, який, без перебільшення, став пісенним символом не лише Буковини — він прославив всю Україну.

«Червона рута» у потрактуванні Володимира — це не просто щире велике кохання двох молодих людей. У ній — незбагненна глибина, вища таємниця. Адже вона не стала шлягером, не спалахнула вогником, щоб погаснути.

Коли у 1970 році Чернівецька телестудія транслювала з Театральної площі на всю Україну «Червону руту» Володимира Івасюка, на площі та прилеглих вулицях завмер автомобільний рух.

У 1971 р. «Червона рута» була визнана «піснею року». Відтоді минули десятиліття, а цю пісню без перекладу співають у всьому світі.

За матеріалами «Української правди» та «Сторінок пам»яті Володимира Івасюка"

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути