chrome firefox opera safari iexplorer

У Хотинській фортеці з’явилася кімната тортур

09 листопада 2010 о 10:10

Військово-історичний музей та кімнату тортур презентували у Державному історико-архітектурному заповіднику «Хотинська фортеця». В рамках проекту «Розробка інтегрального туристичного продукту для розвитку культурного туризму на Буковині», який вже другий рік реалізується на Буковині під егідою програми транскордонного співробітництва «Україна-Румунія» за підтримки ЄС.

У кімнаті тортур представлені знаряддя для страти та допиту різних періодів. Зокрема, тут є «гаротта», яка використовувалася для страти до 1864 року, жаровня, на якій «підсмажували» засуджених, «Скрипка пліткарки», де охочих до пліткування примушували бути закованими у незручній позі, кошачий кіготь, котрим з живих людей здирали пасма шкіри тощо.

У фортеці відкрито також музей середньовічної військової техніки, де представлені стінобитна, камне- та вогнеметальна техніка, стрілецька зброя того періоду, працює археологічний музей, в якому експонують знайдені на території фортеці артефакти, кілька етнографічних експозицій та художня галерея з батальними полотнами Андрія Холоменюка.

У геральдичній кімнаті можна роздивитися геральдичну символіку всіх володарів фортеці, починаючи з XIV століття. Тут представлені також історичні костюми козаків, турків, поляків ХVІІ століття, виготовлені вручну реставраторами, працює історичний стрілецький тир, для відвідувачів якого пропонують 20 луків та 12 арбалетів. Вся зброя ідентична своїм історичним аналогам.

На облаштування нових об’єктів фортеці в рамках проекту «Розробка інтегрального туристичного продукту для розвитку культурного туризму на Буковині» вже витрачено 700 тис. євро. Проект спрямований на перетворення Хотинської фортеці в інтернаціональний туристичний об’єкт, який об’єднає Чернівецьку область та Сучавський повіт Румунії. Його реалізація дозволила збільшити кількість екскурсантів фортеці до 100 тис. на рік.

Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» за кількістю відвідувачів посів ІІ місце серед заповідників України. Він є одним із семи чудес України.