chrome firefox opera safari iexplorer

У Криму знайшли найстаріший ялівець у Європі

22 листопада 2010 о 13:22

У Севастополі в районі мису Сарич на висоті Гугерджін (Голубина) біля старого лісового кордону виявлено гігантське дерево ялівцю високого, вік якого – дві тисячі років. На думку фахівців-екологів, це найдавніший екземпляр ялівцю високого в Європі.

Розміри дерева вражають – обхват стовбура 4,9 м, висота 15 м. Гігантський ялівець був виявлений у ході експедиційних досліджень, які проводили представники Київського еколого-культурного центру, дружини охорони природи «Зелена Таврида» за участю Державного управління охорони навколишнього природного середовища в м. Севастополі та ДП «Севастопольське дослідне лісомисливське господарство».

Після підтвердження віку ялівця, на нього був прикріплений типовий охоронний знак. Проте екологи відзначають, що для забезпечення охорони унікального дерева, цього замало.

Ялівець знаходиться в жахливому стані — до його стовбура прибита електричний щиток, поруч в будь-який момент може розпочатися будівництво. На переконання екологів, дереву необхідно терміново присвоїти статус пам'ятки природи, встановити підпори під скелетні гілки, накласти бандаж на стовбур і встановити огорожу.

Враховуючи унікальність стародавнього ялівцю, співробітниками Держуправління охорони навколишнього природного середовища в м. Севастополі запропоновано назвати його «Патріархом Тавриди».

Досі в Україні було відомо лише одне дерево віком близько 2 тисяч років — олива, що росте в Нікітському ботанічному саду під Ялтою.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути