chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкрився реабілітаційний центр для особливих дітей

03 листопада 2010 о 15:40

Безкоштовний центр раннього розвитку для діток із синдромом Дауна нарешті з’явився у Києві. Його чекали 520 малюків з усієї України.

Саме у цьому центрі вперше в Україні дітки зможуть отримати комплексну діагностику. Донині батькам доводилося їздити аж у Москву. Окрім цього, малюків із синдромом Дауна готуватимуть до звичайних дитячих садків і шкіл. З ними працюватимуть корекційні педагоги, логопеди, арт-терапевти і психологи. Отримати будь-які консультації й допомогу зможуть у центрі й батьки.

Сніжана і її трирічна донька Ніка на відкриття центру приїхали з Житомира. Тут їх проконсультують і дадуть завдання. Виконуватимуть сумлінно, адже найбільша мрія мами, аби Ніка пішла до школи.

Сніжана, мама: “З педагогами вона відкривається, вона сидить, вона не відволікається, відповідає на всі питання, поводить себе гарненько, як треба”.

Засновники центру на відкритті ледь стримують сльози. Вдома у них теж ростуть дітки з синдромом Дауна. Тому вони як ніхто розуміють особливі потреби в особливих закладах.

Сергій Кур’янов, президент Всеукраїнської Організації «Даун синдром»: “Ці діти, вони люди і вони мають таку ж гідність як ми з вами. Ті самі потреби, і ті самі почуття, вони мають право на сім’ю, і на освіту, що дасть їм можливість бути, як ми з вами, і можливо теж стояти за цією камерою і брати інтерв’ю”.

Уже сьогодні до центру записалися понад півсотні малюків. Деякі з них ще в пологовому будинку. У центрі таким особливо тішаться – кажуть, малюк точно не опиниться в сиротинці. Кожна дитина отримує безкоштовну діагностику, консультації й заняття з фахівцями.

Тетяна Михайленко, директорка центру з програм: “Поки батьки не зрозуміють моменту — два рази на тижні ви привели дитину в ребцентрі все, в нашому випадку и повинні інтегрувати наші методики в повсякденне життя”.

Оксана – корекційний педагог. З такими дітками працює понад п’ять років. Каже, у них чудова пам’ять і велике бажання вчитися. Головне – індивідуальний підхід, хоча є й спільні для всіх правила.

Оксана, корекційний педагог: “Занятие должно быть построено очень кратко, очень громко, одно слово надо повторять 20 раз, чтобы оно запомнилось ребенку, а с возрастом увеличиваем словарь, чтобы он был не только пассивным, а и активным”.

Методик, бажання і сил у них вистачить – кажуть у центрі. Основне – кошти. Поки заклад фінансують із грантів, міжнародних фондів і українські доброчинники. Але тут вірять – небайдужих побільшає, а серед них нарешті з’явиться і держава.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути