chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві з’явиться новий пам’ятник

03 листопада 2010 о 00:56

Комісія з питань найменувань та пам'ятних знаків Київської міськдержадміністрації підтримала ініціативу Міністерства закордонних справ України про встановлення пам'ятника Св. Клименту Охридському.

Про це повідомив депутат Київради, голова постійної комісії з питань культури і член комісії КМДА з питань найменувань та пам'ятних знаків Олександр Бригинець.

«Встановлення пам'ятника планується на одній із площ поблизу Михайлівського Золотоверхого. Безумовно, його ім'я, шановане в багатьох країнах, має бути відзначено і в Києві, наприклад, його ім'ям названо Софійський державний університет в Болгарії і найбільший храм Македонії – в Скоп'є», — зазначив Бригинець.

Крім того, за інформацією депутата, комісія з перейменування вулиць на своєму засіданні розглянула пропозицію про перейменування вулиці Симона Петлюри (колишня вулиця Комінтерну) у вулицю Безаківську.

«Ініціаторам перейменування було одностайно відмовлено, оскільки вулицю ім'ям одного з лідерів УНР названо відповідно до указу Президента, і перейменування повністю відповідало встановленій законом процедурі», — пояснив Бригинець.

Він звернув увагу, що до складу комісії з питань найменувань та пам'ятних знаків КМДА входить 26 фахівців у сфері історії, культури, мовознавства, києвознавства. Очолює комісію один із заступників голови КМДА. Комісія не проводила засідання понад півроку у зв'язку з переформатуванням київської міської влади.

Довідка
Климент Охридський – (бл.840-916), слов’янський просвітник, один із засновників давньої болгарської літератури. Як ученик та найближчий соратник Кирила та Мефодія, брав участь разом із ними в Моравській місій (863 р.). Після вигнання з Моравії німецьким духовенством, опинився у Болгарії. Створив в м. Охрид літературну школу, що займалася перекладами, підготував просвітників з духовенства, навчив письму близько 3500 осіб. Був першим слов’янським єпископом у Велиці. Климент – автор багатьох повчальних та похвальних слів, церковних пісень, житій тощо.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути