chrome firefox opera safari iexplorer

Українки не знають організацій, що захищають їхні права

27 листопада 2010 о 20:32

Як показали результати всеукраїнського дослідження Інституту Горшеніна, більшість українок (74,5%) вважає насильство в сім'ї актуальною проблемою суспільства. З них 42,3% відповіли «швидше так», а 32,2% — «точно так» на це запитання. Не вважають дану проблему актуальною 16,4% опитаних. З них відповідь «швидше ні» обрали 15,1%, «точно ні» — 1,3% респондентів. Не змогли відповісти на дане запитання 9,1% громадян України.

При цьому кожна друга українка (50,2%) вважає, що найчастіше жертвою насильства в родині стають жінки. Водночас, майже така ж кількість опитаних (45,7%) висловили думку, що насильству в родині найбільш часто піддаються діти, а 3,4% припустили, що це — чоловіки. Не змогли відповісти на дане запитання — 0,7% респондентів.

Більше половини українок (52,6%) вважають крик і образу найбільш поширеними формами дискримінації та насильства щодо жінок. При цьому майже половина респондентів (47,3%) вважає, що над жінками поширено фізичне насильство. Далі йдуть дискримінація у сфері зайнятості (22,4%), сексуальне насильство (13,7%), загрози і шантаж (9,5%). Вважають всі вищеперелічені явища, поширені щодо жінок 9,3% респондентів, відповідь «інше» на це запитання дали 5,2%, важко відповісти — 4,3% респондентів.

Більшість українок (85,4%) не знають про організації, які захищають права жінок, що діють у їхніх містах або районах. Знають про такі заклади 7,1% опитаних, а 7,5% — не змогли відповісти на дане запитання.

Як показало дослідження, більше третини українських жінок (38,5%) у випадку дискримінації, сексуальних домагань чи домашнього насильства вирішували б проблему самостійно. Майже така ж кількість (35,2%) респондентів повідомили б про події в правоохоронні органи, а кожна десята жінка (11,8%) — за телефоном служби довіри. Заявили, що нічого б не робили в подібному випадку, 5,6% опитаних, а 4,3% не змогли відповісти на дане запитання.

Інститут Горшеніна провів телефонне опитування на тему: «Дискримінація та насильство в сім'ї в Україні» з 20 по 22 листопада 2010 року. Всього за випадковою вибіркою було опитано 800 жінок у віці від 18 років у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3,4%.

Як повідомлялося, Мінсім'ї відзначає зростання кількості звернень про насильство в сім'ї в порівнянні з попередніми роками. В Україні щороку від насильства в сім'ї гине близько тисячі жінок.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути