chrome firefox opera safari iexplorer

Вік української молоді хочуть зменшити на 11 років

18 листопада 2010 о 20:57

У новому році планується оприлюднити стратегію розвитку молодіжної політики, в якій обговорюється зменшення віку молодої людини з 35 до 24 років. Про це в коментарі ІМК сказала заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Світлана Толстоухова.

«У Європі молоддю вважаються люди до 24-х років. У нас було 28 років, а потім (зазначений ценз. — Ред.) збільшили у зв’язку з категорією, коли стали видавати пільги молодим сім’ям, і 28 років було замало, тому що, за статистикою, більшість дітей народжується (у батьків. — Ред.) не до 28 років, а до 35. Тому і статус молодих людей був подовжений до 35 років спочатку для отримання (молодіжних. — Ред.) кредитів, а потім це автоматично перейшло у вікову категорію молодих людей до 35 років», — сказала С.Толстоухова.

За її словами, влада розуміє, що подібний віковий ценз не відповідає жодному європейському стандарту, принаймі з категорії молоді. «Якщо розраховувати, що держава має створювати умови для соціалізації і розвитку молодих людей, то цей термін — до 35 років, коли вже освіта отримана, робота є, коли народилося двоє дітей, бути не може», — наголосила вона.

С.Толстоухова повідомила, що на сьогодні вже створена робоча група, яка розробляє нову стратегію розвитку молодіжної політики в державі. «Ми хочемо презентувати цю стратегію на початку наступного року. Ми обговорюємо питання можливого зменшення вікового статусу молодих людей, але сьогодні йде дискусія, в тому числі й серед молоді, щодо того, зменшити до 29 чи 24 років, щоб прийти до європейських стандартів», — розповіла вона.

За словами заступника міністра у справах сім’ї, молоді та спорту, всі запрошені експерти були одностайні в тому, що потрібно зменшити віковий статус, але слід розділяти поняття «молода людина» і «молода сім’я», оскільки ці категорії можуть бути різними за віковим цензом. «Ми знівелювали статус молодої людини, бо поширили вік до 35 років», — наголосила вона.

«Щодо молодіжного кредитування, то скористатись ним можна буде до 30 років, таку оцінку дали експерти. А з точки зору молодих людей, називається дві цифри: 24 чи 29 років. Ті, хто наразі користується пільгами, їх не втратять, до того ж, буде передбачено певний перехідний період. Тобто це буде зроблено в абсолютно нормальний, цивілізований спосіб», — підсумувала С.Толстоухова.

Поняття «молодь» дуже сильно варіюється в різних країнах. ООН розуміє під молодими людьми осіб 15-24 років. Світовий банк вважає молоддю людей 15-25 років. У ряді країн Азії і Африки верхній «молодіжний вік» піднято до 29 років. У Данії молодим може вважатися людина від 15 до 34 років.

За матеріалами ІМК, Укрінформ 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути