chrome firefox opera safari iexplorer

Влада ще не готова зупинити масове рибне браконьєрство

04 листопада 2010 о 20:56

Сьогодні у парламенті розглядався проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про тваринний світ» (щодо посилення заходів по боротьбі з браконьєрством)» (реєстр. №6458-1), авторами якого є народні депутати М. Томенко, А. Семинога, В. Даниленко та О. Горошкевич.

Даним законопроектом забороняється виготовлення, збут та застосування отруйних та анестезуючих засобів, колючих, давлячих та капканоподібних знарядь лову, електроловильних систем (електровудки), вибухових речовин, пташиного клею та синтетичних сіток.

Реагуючи на численні пропозиції «Громади рибалок України», Київського еколого-культурного центру та інших організацій, автори законопроекту запропонували також заборонити ввезення до України з-за кордону широко розповсюджених браконьєрських синтетичних сіток, електровудок і капканів.

Загальновідомо, що активному росту браконьєрства сприяє масовий продаж вітчизняних та імпортних браконьєрських знарядь добування об’єктів тваринного світу — електровудок, самоловів, капканів, синтетичних сіток на ринках та в магазинах.

Щорічно в Україні вилучається приблизно 100 тис. браконьєрських знарядь, разом з тим на руках рибних браконьєрів знаходиться до 10 млн. заборонених знарядь лову. Через їх дешевизну в більшості випадків вони просто викидаються після разового використання. Таким чином на дні водойм часто накопичуються кілометри викинутих синтетичних сіток, які не гниють роками і в які потрапляє і гине риба.

Не менший збиток тваринному світу України наносить завезення в Україну браконьєрських знарядь іноземного виробництва: синтетичних сіток з Китаю, електровудок з Німеччини, капканів з Росії.

Показовою у цьому плані є практика наших найближчих сусідів – Білорусь ввела заборону на імпорт заборонених знарядь добування тварин ще у 2000 році, у Росії дана заборона почала діяти з 1 січня 2009 року.

При голосуванні даний законопроект не підтримала фракція Партії регіонів та Блок Литвина. Але після дискусії цей законопроект все-таки направили на повторне перше читання.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути