chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 грудня більшість ліків продаватимуть тільки за рецептом

24 листопада 2010 о 18:14

З першого грудня українців примусять купувати ліки тільки за рецептами. Таких препаратів буде 70%. До того ж, у приписах медиків зобов'яжуть указувати речовину, що діє, — латиною, а не назву препарату.

«З першого грудня буде рецептурний відпуск ліків», — наголосив міністр охорони здоров'я України Зиновій Митник.

За словами міністра, українців відучуватимуть самолікуватись, а медиків змусять пригадати латинь. Згодом у рецептах писатимуть не комерційну назву ліків, а речовину, що діє.

«У зв'язку з тим, що ми давно не виписували рецепти — ми втратили навички писати латиною і це навантаження на лікаря», — розповіла Ірина Пилипенко, завідувач дитячої поліклініки.

Як повідомили у міністерстві, рецепти виписуватимуть у двох примірниках. Один залишатиметься в аптеці і зберігатиметься там упродовж трьох місяців.

Експерти підкреслюють, що рецепт має бути юридичним документом, згодом і фінансовим. Так, з ним легше доводити помилки медиків.

Тому похід за знеболювальним чи антибіотиком з наступного місяця відбуватиметься лише через кабінет лікаря. Збільшення черг у лікарнях та поліклініках для міністра не аргумент.

Контроль за ліками посилюють, проте не уточнюють, якою буде відповідальність аптекарів за продаж ліків без рецепта.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути