chrome firefox opera safari iexplorer

Затверджено нові умови вступу до вузів на 2011 рік

01 листопада 2010 о 10:36

Міністерство освіти затвердило нові умови вступу до вищих навчальних закладів на 2011 рік. На абітурієнтів чекають три хвилі зарахування та електронна форма прийому документів.

Ті з абітурієнтів, хто закінчив школу в 2007 році чи раніше, зможуть самі обирати, здавати тестування або іспити. І якщо минулого року така норма поширювалася тільки на вступ до заочного і вечірнього відділення, то тепер — і на стаціонар.

Крім того, у нових правилах задекларовано три хвилі зарахування на бюджет: у перший, шостий і восьмий дні після закінчення прийому потрібних паперів.

Головна інтрига майбутньої кампанії — попередній електронний прийом документів — залишилася. Розробляти його принципи доручили безпосередньо вузам. Свої пояснення схеми електронного прийому документів вони повинні включити в умови прийому, які з'являться в середині листопада.

Ось ще чотири важливі моменти, які необхідно знати випускникам та їхнім батькам:

Сертифікати ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання)

Подавати документи у майбутньому році дозволили за минулорічною схемою: максимум до п'яти вузів і на три спеціальності в кожному з них. Таким чином, у абітурієнтів є 15 спроб. Вступники можуть подати сертифікати ЗНО, видані в 2011, а також у 2008, 2009 і 2010 роках. Мінімальний бал сертифіката залишився незмінним — 124, однак на деякі спеціальності на розсуд вузу він може становити і 170.

Довузівська підготовка

Вперше з часів запровадження правил вступу за сертифікатами ЗНО абітурієнти, які відвідували курси довузівської підготовки, отримають привілеї. До свого рейтингового балу слухачі курсів отримають, згідно з новими правилами, 20 бонусів. Однак додаткові бали за довузівську підготовку дадуть тільки в тому ВНЗ, де абітурієнт її проходив. При цьому сама підготовка повинна тривати не менше трьох місяців і щонайменше 150 аудиторних годин.

Додаткові бали та пільги

Переможців всеукраїнських олімпіад та конкурсу-захисту МАН позбавили права на першочерговий вступ. Тепер діти, які посіли 1-е місце, отримають до своїх конкурсних балів додаткові 50 балів, 2-е місце — 40 балів, 3-е місце — 30 балів. Вундеркінди зможуть користуватися належними пільгами лише на профільних спеціальностях.

Як і раніше, першими в списках на зарахування будуть пільговики. За новими умовами, це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, інваліди I і II груп та діти-інваліди до 18 років, чорнобильці, діти шахтарів, а також діти, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах (у тому числі діти загиблих під час аварії на шахті ім. Засядька), діти військовослужбовців, загиблих при виконанні службових обов'язків.

Як будуть формувати списки

Основним джерелом інформації про формування списків на зарахування для абітурієнтів, як і в 2010-му, стане система «Конкурс». Незважаючи на її недосконалість та проблеми з сервером, МОН зобов'язало приймальні комісії передавати дані для «Конкурсу» щонайменше раз на добу.

У рейтинговому списку абітурієнти повинні розташуватися у такому порядку: вступники, зараховані поза конкурсом; вступники, рекомендовані до зарахування за результатами співбесіди; вступники, які беруть участь у загальному конкурсі.

Конкурсний бал, як і минулого року, буде складатися з суми балів ЗНО та середнього балу атестата, переведеного в 200-бальну систему.

Календар абітурієнта-2011

З 2 червня по 10 липня — тестування з усіх предметів ЗНО

1 липня починається прийом документів до вузів

До 22 липня розглядаються апеляції щодо ЗНО

22 липня закінчується прийом документів в абітурієнтів, які будуть здавати творчі конкурси

23 — 31 липня проводяться творчі конкурси та вступні іспити для тих, хто закінчив школу в 2007 році і раніше

31 липня завершується прийом документів

1 серпня вивішуються списки рекомендованих до зарахування до ВНЗ

6 серпня і 8 вересня — друга і третя хвиля формування списків рекомендованих до зарахування на бюджет

До 10 серпня приймальні комісії зараховують абітурієнтів, які пройшли на бюджет, до 25 серпня — на контракт

Джерело: "1+1"
Розділи: Новини освіти Освічена

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути