chrome firefox opera safari iexplorer

27 листопада запалять свічки пам'яті

26 листопада 2010 о 11:58

Учасники Громадського оргкомітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років закликають усіх людей доброї волі, незалежно від національності, громадянства та віросповідання, всіх, хто поділяє біль і скорботу українського народу, 27 листопада о 16:00 запалити свічки пам'яті за душі тих, хто став жертвою Голодомору.

Представник оргкомітету Євген Сверстюк наголосив, що не потрібно політизувати вшанування пам'яті жертв Голодомору. «Запалення свічок пам'яті, поминання в церквах тих людей, які були поховані без відспівування, — не потрібно політизувати ці заходи. Ми хочемо пробудити у суспільстві дух пам'яті», — зазначив він.

Члени оргкомітету також звернули увагу на те, що саме через відсутність позиції влади з ініціативи громадськості було створено оргкомітет із вшанування жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років.

До складу Громадського оргкомітету дали згоду увійти: академік Ігор Юхновський, доктор філософії, письменник Євген Сверстюк; екс-віце-прем'єри академік Микола Жулинський та Іван Васюник, генеральний секретар Світового конгресу Українців Стефан Романів, ректор Києво-Могилянської академії Сергій Квіт, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук, історики Володимир Вяткович і Василь Марочко, культурні діячі Ніна Матвієнко, Євген Станкович, правозахисник Євген Захаров та інші.

17 листопада на засіданні Громадського оргкомітету був затверджений план всеукраїнських заходів до Дня пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1923-33 років в Україні під загальною назвою «Голодомор 1932—1933 — це геноцид. Пам'ятаємо», а також звернення до українців.

У зверненні, окрім призову запалити свічки пам'яті, також міститься заклик до всіх церков і релігійних організацій України провести молитовні заходи і взяти участь у траурних заходах із вшанування пам'яті жертв Голодомору.

Оргкомітет закликав політичні партії, громадські організації та інші інститути громадянського суспільства на аполітичної основи, за відсутності партійної чи іншої символіки, під національними прапорами з траурними стрічками в Києві та на місцях приєднатися 27 листопада до акції.

О 14.30 у Києві біля станції метро «Арсенальна» учасники акції пройдуть пішою ходою до Національного музею «Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні».

О 16.00 кияни разом із всією Україною запалять свічки пам'яті біля Національного меморіалу Голодомору.

У церквах та релігійних громадах України відбудуться поминальні заходи.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути