chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи подовжили життя 200-річній шовковиці Шевченка

02 грудня 2010 о 12:51

1 грудня у центрі столиці екологи лікували Шевченкову шовковицю. Двохсотлітнє дерево біля Літературно-меморіального будинку-музею Кобзаря було на межі життя і смерті.

Шовковиця, що «пам’ятає» Тараса Шевченка, перебуває у дуже важкому стані, а тому потребує негайної допомоги. Востаннє це дерево лікували 30 років тому, та й то неякісною сумішшю. Тож екологи забили на сполох.

Лікування дерева проводили фахівці Київського еколого-культурного центру за підтримки Фонду Миколи Томенка «Рідна країна». Були очищені, дезінфіковані та запломбовані спеціальним розчином дупла на шовковиці, а також встановлена масивна підпора під стовбур дерева, яка завадить йому впасти.

За словами екологів, якщо за шовковицею дбайливо доглядати, вона житиме і родитиме ще років 200, а то й 300.

Також директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко повідомив, що зараз готуються документи з оголошення дерева ботанічною пам'яткою природи.

За словами засновника Фонду «Рідна країна» Миколи Томенка, місія будинку Тараса Шевченка і, зокрема, цієї шовковиці є не менш значимою, ніж місія наших великих історико-мистецьких об’єктів.

«Взагалі, це диво, що в центрі Києва, посеред хмарочосів та духу індустріального міста ХХІ століття, вдалося зберегти частинку української території та частинку природи ХІХ століття», — зазначив Микола Томенко.

За матеріалами www.tomenko.kiev.ua та www.novy.tv

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути