chrome firefox opera safari iexplorer

Комунальні кінотеатри Києва поки не продаватимуть

01 грудня 2010 о 13:10

Чотири муніципальні кінотеатри Києва – «Ленінград», «Лейпциг», «Флоренція» та «Росія» – зітхнули з полегшенням. 

Заступник голови КМДА Леонід Новохатько під час зустрічі із їхніми керівниками запевнив, що найближчим часом заклади не піддадуть приватизації, а залишать у комунальній власності, а також продовжать контракти директорів.

Водночас Леонід Новохатько попередив, якщо в київських кінотеатрах не наведуть порядок з документацією, їхнє керівництво залишиться без роботи.

Як відомо, конфлікт навколо муніципальних кінотеатрів Києва існує вже давно. А зараз чиновники виявили, що їх статути були скасовані ще в 2007 році, а нові не приймалися. Таким чином, після звільнення нинішніх директорів нових без статуту призначити не можливо.

«За цей час було змінено законодавство в місті, і на сьогодні всіх директорів комунальних підприємств призначає своїм розпорядженням персонально Попов», – розповідає начальник головного управління культури Київської міської держадміністрації Світлана Зоріна.

За її словами, зараз «розпочинається робота із погодження статутів кінотеатрів, аби до кінця року привести в норму всю документацію».

Це дає надію, що кінокомплекси мають шанс уникнути долі кінотеатру імені Довженка, приміщення якого цього літа за одну ніч знесли нові власники. Тепер на місці одного з найвідоміших українських кінотеатрів будується торгово-розважальний центр.

Ірина Богорська, директор кінотеатру «Ленінград»: «Зараз у нас закінчуються контракти і були чутки, що хотіли прибрати директорів і одразу поставити кінотеатри на приватизацію. Але ці кінотеатри ми ж підняли практично з нуля. Наш кінотеатр це колишній гей-клуб разом з церквою. Вранці церква, а увечері гей-клуб. У 2005 році ми кінотеатри відремонтували, підняли, зараз білети в ньому від 10 до 28 гривень. Комунальний кінотеатр на те й комунальний, щоб його мали змогу відвідали всі соціальні верстви. Минулого року нас відвідали понад 244 тисячі глядачів».

У свою чергу Комісія з питань культури запропонувала передати всі приміщення, які сьогодні займають заклади культури на баланс самих закладів культури. Або ж на баланс Головного управління культури, забравши їх у муніципальних підприємств, які здавали ці приміщення в оренду закладам культури.

Про це заявив голова профільної комісії Київради Олександр Бригинець. За його словами, це дасть уникнути ситуації, яка складалась в місті донедавна. Чимало закладів культури знаходились в орендованих приміщеннях районної власності, тому виникали конфлікти, коли приміщення продавали, а заклад культури залишався на вулиці.

«Театри, музеї, палаци культури з острахом кожного року чекали чи продовжать їм договір оренди. Якщо КМДА врахує наше побажання, готуючи проект, яким перерозподіляється районна власність, то заклади культури, нарешті, отримають свої приміщення на баланс раз і назавжди і ніякої потреби в продовженні оренди не буде», — пояснив Олександр Бригинець.

Крім того, голова комісії запропонував найпотужніші і найцікавіші заклади культури районного підпорядкування зробити міськими. Йдеться передусім, про 4 театри та кілька будинків культури.

Катерина Качур

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути