chrome firefox opera safari iexplorer

Московський патріархат захопив черговий храм?

27 грудня 2010 о 19:02

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) стверджує, що представники Московського патріархату на минулому тижні захопили храм святителя Димитрія Ростовського в місті Макарові (Київська обл).

«Стало відомо, що таємно і обманним шляхом представники Московського патріархату захопили храм святителя Димитрія Ростовського в місті Макарові на Київщині», — повідомляється у прес-центрі УПЦ КП.

У повідомленні наголошується, що храм побудований за кошти Київської патріархії, а тому «будуть застосовані всі законні засоби для того, щоб храм було повернено Церкві, яка його побудувала, — Київському патріархату».

У вівторок, 28 грудня, о 12.00 духівництво і віряни УПЦ КП мають намір провести молитовне стояння біля стін Київської облдержадміністрації.

Учасники вимагатимуть зустрічі з головою Київської облдержадміністрації Анатолієм Присяжнюком і скасування «незаконних розпоряджень» влади з передачі низки храмів на території Київщини під юрисдикцію Московського патріархату.

Про подібне захоплення представниками УПЦ МП Українська православна церква Київського патріархату заявляла і раніше. Зокрема, в заяві УПЦ КП йшлося про те, що на її парафію в Донецькій області здійснюються рейдерські атаки.

У заяві також повідомлялось, що 6 грудня «бізнесмени з Донецька Корюк і Малтопар разом з представниками Московського патріархату намагалися провести незаконні «збори мешканців села», метою якого мало бути оформлення документів на переведення громади Вознесенського храму під юрисдикцію Московського патріархату».

Нагадаємо також, що нещодавно між Московським і Київським Патріархатом УПЦ розгорівся скандал щодо проведення похоронних процесій у Києві.

Зокрема, в Українській православній Церкві Київського патріархату висловили стурбованість усуненням духівництва КП від проведення похоронів громадян у Києві і просять столичну владу розібратися в ситуації, яка склалася.

Тим часом депутати Київради виділили 11 млн гривень на будівництво Свято-Воскресенського кафедрального собору Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). У УПЦ МП підтвердили, що зверталися до Київради з проханням про надання бюджетних коштів на будівництво.

Також нещодавно стало відомо, що головну складову заповідника «Софія Київська» — Софійский собор — можуть передати Лаврському заповіднику, який, у свою чергу, може повністю перейти у власність Української православної церкви Московського патріархату. Зокрема, з пропозицією приєднати «Софію Київську» до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» виступила заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути