chrome firefox opera safari iexplorer

На новорічні свята столичні театри приготували для дітей казки-хіти

28 грудня 2010 о 20:21

Традиційний новорічний парад–але з театральних прем’єр для дітей напередодні 2011–го видався значно скромнішим, ніж у попередні роки.

Кілька театрів спромоглися на нові постановки для найменших глядачів, але більшість, видобувши з «архівів» казки, які вже були у репертуарі, пропонуватимуть «продукт, перевірений часом».

Театр оперети про дітей намагається пам’ятати завжди. Маючи в своєму репертуарі кілька спектаклів для найменших — «Лампа Аладдіна», «Чиполліно», «Білосніжка та семеро гномів» — до Нового року театр доповнив цей список виставою «Пригоди бременських музикантів».

Відому казку братів Грімм в Опереті поставила народна артистка України Тамара Тимошко–Горюшко. Автори вистави дуже розраховують на те, що костюми у стилі середньовіччя та жива оркестрова музика додадуть ще більше позитиву історії про Принца, Принцесу та їхніх чотириногих друзів.

Театр опери і балету для дітей запрошує малечу на нову виставу «Дванадцять місяців». Вибір цієї казки Самуїла Маршака режисер Оксана Тараненко пояснює так: «У «Дванадцяти місяцях» чудес — на цілий рік, а все відбувається впродовж двох днів. Щоб розповісти казку в театрі, треба вдихнути життя в кожну її частину, в явища, предмети, персонажів, слова та музику».

До цього процесу у Театрі опери і балету підійшли відповідально. Декорації чітко розмежовують місце дії — ліс, що дихає казкою, гламурний палац із королівським троном, який вінчає корона, непривітна хата Мачухи — але разом із тим герої об’єднують їх в одне ціле.

Вистава багатолюдна — одних місяців, як ми пам’ятаємо, 12, а ще ж Принцеса, Мачуха, її Донька, Професор, Вовк... Плюс лісові мешканці. А також — Жаринки, Сніжинки, Проліски. Ця вистава дозволить малечі не тільки добре розважитися, а й по–новому, через призму казки, сприйняти батьківські настанови добре вчитися, поважати один одного, любити рідних.

«Дванадцять місяців» Театру опери і балету для дітей — не єдині в театральній афіші міста. Цю ж п’єсу Маршака минулого року в ТЮГу поставив Максим Михайліченко і сьогодні саме вона є канікулярною фішкою театру.

Ще однією виставою, яка під час канікул матиме два щоденні «ефіри», буде «Бал казок». Театри імені Франка та Лесі Українки також пропустили дитячі прем’єри: Українська драма з нагоди зимових свят запрошує на «Новорічну Одіссею», поставлену Ксенією Ромашенко ще в 2006 році, Російська драма пропонує розважитися разом із героями вистави «Новорічні сюрпризи», датованої 2003 роком.

Молодий театр покаже новорічну фантазію 2006 року випуску «Як залізний вовк зиму врятував» (за мотивами українських народних казок).

Людмила Олтаржевська, «Україна молода»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути