chrome firefox opera safari iexplorer

Права українців в Росії жорстко обмежуються?

05 грудня 2010 о 18:56

Міжнародні українські об'єднання протестують проти закриття Федеральної національно-культурної автономії українців у Росії. Вони б'ють на сполох через те, що українська діаспора в Російській Федерації не має національних шкіл та культурних центрів, а права її представників обмежуються.

Натомість у МЗС України вважають, що одну з організацій діаспори закрили правильно, через порушення російських законів, і відзначають, що діаспора в Росії потребує ефективніших керівників.

Зазначимо, що найбільша у світі українська діаспора знаходиться в Росії: за останнім переписом, тут мешкає три мільйони українців, реально ж їхня кількість перевищує 10 мільйонів. Такі дані наводить Українська всесвітня координаційна рада.

Втім, сьогодні влада Росії чинить тиск на тамтешніх українців, відзначає голова цієї організації, письменник Дмитро Павличко. Останнім таким кроком, на його думку, стало рішення Верховного Суду Російської Федерації від 24 листопада про ліквідацію Національно-культурної автономії українців у Росії.

«Допоки інтереси українців у Росії не будуть захищені так само, як інтереси росіян в Україні – про жодну дружбу та нормальні взаємини між державами не може йти мова. Українська держава для того і створювалася, щоб задовольняти потреби українців не лише всередині країни, а й в усьому світі. Ми, як і кожна нація сьогодні, маємо світову систему, яка охоплює діаспори в усіх країнах. І якщо рідна держава не дбає про неї – то ця жива система гинее», — підкреслив Павличко.

Проте, федеральна автономія українців у Росії, яка охоплювала українські організації в усіх регіонах країни, зазнавала тиску останні декілька років, — заявив колишній голова автономії Валерій Семененко.

«Зверталися до посольства, до Януковича, але це нічого не дало. Спочатку нам туманно говорили про те, що нас не закриють, що Посол України говоритиме з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і все владнається. Як бачимо, наші зусилля марні», – зазначає Валерій Семененко.

Натомість українські дипломати відкидають критику у бездіяльності і кажуть, що російська влада мала законні претензії до Федеральної автономії українців. Про це заявив керівник департаменту інформаційної роботи МЗС України Олег Волошин, який донедавна працював у посольстві України в Москві.

Як повідомлялося раніше, Верховний суд РФ в середу, 24 листопада, ліквідовував Федеральну національно-культурну автономію українців Росії, виключивши організацію з реєстру юридичних осіб.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути