chrome firefox opera safari iexplorer

Профспілки вимагають зміни розрахунків прожиткового мінімуму

08 грудня 2010 о 21:01

У Держбюджеті на 2011 рік, який влада планує ухвалити до 24 грудня цього року, слід передбачити інший механізм розрахунку прожиткового мінімуму, а його рівень повинен відображати реальні ціни на товари і послуги.

Підвищений з 1 грудня до 922 грн прожитковий мінімум не є принциповою різницею у порівнянні з діючим з жовтня рівнем у 907 грн і не забезпечує у повній мірі соціально- економічних потреб українців.

Про це йдеться в заяві Національного форуму профспілок України, підписаній його головою Мирославом Якібчуком.

Як нагадують у профспілках, прожитковий мінімум є розрахунковою величиною, на основі якої формуються зарплати, пенсії, всі види соціальної допомоги та інші нормативи.

«А тому, доки не відбудеться змін у принципах розрахунку прожиткового мінімуму, не можна вести мову про покращення рівня життя населення. Наступний рік не принесе поліпшення соціального захисту без запровадження нових стандартів розрахунку прожиткового мінімуму», – зазначає голова НФПУ.

За його словами, для того, щоб забезпечити принципову зміну розміру прожиткового мінімуму, необхідно, в першу чергу, змінити саму методику, за якою цей мінімум зараз розраховується.

По-перше, як наполягають у профспілках, мінімальна сума коштів, яку виділяє влада, має бути приведена у відповідність з реальними цінами та потребами не лише особистості, але і її сім’ї.

«Соціальний експеримент, під час якого п’ять добровольців у різних регіонах України місяць виживали на прожитковий мінімум, довів, що суми коштів, встановленої державою, нехай це буде 907 грн, чи 922 грн, чи, навіть, 963 грн, як це планується на наступний рік, не достатньо, щоб забезпечити хоча б повноцінне харчування українців. Про одяг, оплату комунальних послуг, ліки та доступ до сучасних комунікацій, таких як стільниковий зв’язок та Інтернет, навіть не йдеться. За нашими підрахунками, прожитковий мінімум має становити не менше 2356 гривень», – зазначає лідер НФПУ.

По-друге, потрібно змінити принцип і структуру перерозподілу ВВП між найманими працівниками, роботодавцями і Державою. «Зокрема, слід зменшити тиск на фонд зарплати, а наповнення соціальних фондів повинно відбуватися за рахунок податку з продажу», – пояснює Якібчук.

По-третє, в НФПУ вважають, що влада зобов’язана проводити постійну індексацію прожиткового мінімуму, з врахуванням реального коливання цін на споживчому ринку.

Нагадаємо, впродовж 2010 року, закладений у Держбюджет, рівень прожиткового мінімуму в Україні складав: з 1 січня – 869 грн, з 1 квітня – 884 грн, з 1 липня – 888 грн, з 1 жовтня – 907 грн, з 1 грудня – 922 грн. В 2011-му році влада має намір збільшити його до 963 гривень.

Національний форум профспілок України з 1 по 31 жовтня цього року проводив соціальний експеримент, під час якого 5 добровольців з різних регіонів України місяць жили на встановлений державою прожитковий мінімум (907 грн). З п’яти учасників лише один зміг прожити місяць на цю суму.

Джерело: ZIK
Розділи: Громадянська Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути