chrome firefox opera safari iexplorer

У 2011 році відкриють відреставрований Маріїнський палац

03 грудня 2010 о 11:50

Столичний Маріїнський палац є одним з учасників акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци». Під час прес-туру, що проходив влітку цього року, журналісти, на жаль, не мали змоги потрапити всередину будівлі: вже п’ятий рік в палаці ведуться ремонтні роботи…

Колись саме Маріїнський палац представляв Україну на міжнародному рівні як державна резиденція. Зазвичай, тут проходили урочисті події загальнодержавного рівня, зустрічі з іноземними гостями, прийоми, церемонії вручення нагород тощо.

Палац було збудовано у 1744 році на замовлення імператриці Єлизавети за проектом архітектора Бартоломео Растреллі. Це один із найяскравіших прикладів стилю бароко: виразні об'єми, багата пластика фасадів. Під керівництвом учня Растреллі — російського зодчого Івана Мічурина будівництво палацу остаточно було завершено у 1752 році.

Впродовж своєї історії Маріїнський палац неодноразово реконструювався. Одна з найбільших – реконструкція після пожежі, що знищила другий поверх та всі парадні приміщення палацу, у 1868—1870 роках. Тоді, під час відновлення палацу надбудували кам'яний поверх та оздобили фасад новими деталями, оновили інтер'єри в стилі класицизму з елементами бароко та ренесансу.

Після війни палац, що значно постраждав, у 1945—1949 роках відбудували під керівництвом українського архітектора Павла Альошина. При цьому фасади палацу не зазнали істотних змін, а внутрішні приміщення були пристосовані для потреб урядових та громадських організацій. У 1975 році було вирішено відновити палац у формах, максимально наближених до архітектури Растреллі.

На жаль, на сьогоднішній день Маріїнський палац схований за зеленим парканом будівельників і лише крізь грати центральних воріт можна побачити незначну долю колишньої царської величі будівлі. Будівельні роботи різного ступеня інтенсивності ведуться вже 5 рік.

За часів президентства Віктора Ющенка палац хотіли зробити президентською резиденцією, де б він оселився разом з родиною. А на роботу Ющенко збирався ходити через підземний перехід, який мали прорити від палацу до будівлі МОЗ на Грушевського, де він збирався розмістити Секретаріат. Тепер підземного ходу робити не будуть.

Однак, нинішній Президент Віктор Янукович відмовився від планів перетворити Маріїнський на резиденцію Глави Держави. «Цей проект вже не розглядають як резиденцію президента, тут буде звичайний палац лише для прийому гостей та урочистих подій», — розповів рецензент проекту реставрації палацу архітектор Георгій Духовичний.

Планується, що вже наприкінці наступного року Маріїнський палац відкриють після тривалої реконструкції. За словами реставраторів, одна з проблем палацу – безпека. На вимогу охорони, тут має бути 7-8 запасних під'їздів. Не вистачає трьох.

Як пише газета «Сегодня», в оновленому палаці з'явиться зала для прийому гостей зі шторами з Англії і Франції, нові меблі з інкрустацією, люстри в стилі XIX століття.

Водночас повідомляється, що кардинальних перебудов всередині не буде, оскільки палац є історичним пам'ятником. Однак реставратори додадуть шику і краси внутрішньому оздобленню.

За прогнозами, на меблі з інкрустацією планують витратити 42 мільйонів гривень, оскільки практично все доведеться замовляти з нуля, адже багато кімнат в палаці були порожніми. Зі старих меблів залишать тільки кілька гарнітурів. Всі палацові двері оформлять позолотою. На стелях відновлять історичний розпис і ліпнину, покладуть новий художній паркет.

Крім того, після реконструкції у палаці з'являться велика зала зі столиками для урочистих прийомів, кабінет з овальним столом для офіційних зустрічей, зала для нагороджень, декілька туалетів, душова, сервірувальна, холодний і гарячий цех, цех з переробки м'яса, овочева кімната, кімнати для перекладачів та охорони, гримерки, приміщення для телетрансляцій та прес-конференцій.

Кухню перенесуть в ліве крило: зараз вона розташована невдало і коридорами палацу витають запахи страв, що випікаються. Трансформаторна і котельня будуть розміщені у підземному поверсі.

Слід також зазначити, що після завершення реконструкції Маріїнський палац планують відкрити для екскурсій.

За матеріалами газети «Сегодня»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути