chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорному морі залишилось лише три види риб

12 грудня 2010 о 23:29

Через погіршення екологічної системи Чорного моря значно скорочується популяція цінних сортів риби. Зараз там залишилися лише тюлька, шпрот і хамса.
Про це заявив заступник директора Інституту біології південних морів (ІнБПМ) з наукової роботи, доктор біологічних наук Юрій Токарев.

«Ось до чого ми дійшли: тюлька, шпроти, хамса. Раніше були осетри, камбали, луфаря, кефалі. Це була основна риба. Скумбрії чорноморської немає. Хамса і шпрот складають вже 90% запасів всієї риби, яка водиться в Чорному морі. Причина — перелов і варварське ставлення людини», — повідомив журналістам у Севастополі Токарев, посилаючись на результати недавньої експедиції, проведеної науковцями в Чорному морі з вивчення екосистеми.

За його словами, «донними тралами по-варварськи скаламучується і нищиться все, що є на дні, де мешкають донні види риб, та ж сама камбала, якій ніде нереститися, знищується її місце проживання».

За останні 25 років, за словами еколога, вчені інституту вперше зробили комплексну зйомку всього шельфу від північно-західної частини Чорного моря до Керченської протоки.

«У північно-західній частині було оцінено стан філофорного поля Зернова — ділянки густо вкриті червоною водорістю філофора. Це було постійне проживання філофори, вона була висотою до 70 сантиметрів на величезній площі близько 10 тисяч гектарів, але тепер стала гинути», — сказав Токарев .

За словами доктора біологічних наук, з 2008 року філофорне поле Зернова оголошено державним заповідником.

«Але тепер можна сказати, що ми запізнилися років на 10-15 з прийняттям цього рішення. Треба було відразу, на початку 90-х років бити на сполох і зробити цей крок», — констатував він.

«У філофорі мешкали ракоподібні, певні види риб. Якщо цього немає, то немає і цих популяцій дуже важливих спільнот. Мало того, ми звернули увагу, як погано стала себе почувати там мідія й інші молюски», — доповнив учений.

Причина такої ситуації, як вважає вчений, полягає в тому, що в цій частині Чорного моря стали активно добувати газ і нафту, різко зросли вантажні потоки водного транспорту.

В даний час там при глибинах 20-22 метра ходять судна з 70-80-100 тисяч тонн водотоннажності, гвинти яких скаламучують всі донні осади, і течією це розноситься на досить велику відстань.

У результаті прозорість води різко зменшилася, сонячна радіація стала проходити набагато гірше, і філофора стала гинути.

Дослідження вчених також показали загальне погіршення екосистеми, особливо в прибережній частині.

Джерело: "1+1"
Розділи: Довкілля Здорова

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути