chrome firefox opera safari iexplorer

У Лавру не пустили журналістів. Через високого гостя з Росії?

24 грудня 2010 о 01:14

Києво-Печерську Лавру вчергове пікетували з вимогою не виселяти лаврські музеї. Півсотні активістів руху «Простір свободи», тримаючи в руках аркуші з написом «Я люблю, відвідую та підтримую музеї Лаври», купували вхідні квитки, щоби організованою групою відвідати декотрі з цих установ. Активісти також збирали підписи на підтримку під відповідним зверненням до Кабінету міністрів.

Захід, зі слів організаторів, був першим кроком на шляху низки заходів на підтримку 5-ти лаврських музеїв: історичних коштовностей, декоративно-приладного мистецтва, книги та друкарства, театрального, музичного та кіномистецтва, а також музею мініатюр.

Біля входу на територію заповідника стався інцидент з пресою, яка висвітлювала цю акцію. Начальник охорони, а пізніше заступник керівника Національного заповідника заборонили фотокореспондентам та тележурналістам проходити на територію Лаври в слід за учасниками пікету.

Чиновники мотивували це тим, що за фото чи відеозйомку треба заплатити понад 300 гривень. А безкоштовно це можна зробити лише за умови відповідної акредитації, яку в той день в заповіднику відмовилися надавати.

Доки сторони безуспішно намагалися вирішити це питання, на територію Лаври увійшла делегація на чолі з секретарем Радбезу Російської Федерації Миколою Патрушевим.

Текст та світлини Богдана Гдаля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути