chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові показали нове для України мистецтво

01 грудня 2010 о 00:38

У львівському Палаці мистецтв, що на вулиці Коперніка, 17, уперше в Україні показали виставку мистецтва dark-art, «мистецтва у темряві».

Основні теми dark-art – темна романтика, страшні казки, психологічні фантазії, фентезі, уривки зі снів, потойбіччя, інші світи. Мистецтво dark-art дуже символічне та асоціативне, в цьому його схожість із сюрреалізмом.

У всьому світі проходять подібні заходи, спрямовані на популяризацію dark-art, адже цей напрям зараз стає все більше актуальним, сучасні комп’ютерні ігри та графіка більш ніж на 50 % складаються із dark-art.

Арт-проект «Мистецтво в темряві» складається з двох частин: тематична експозиція живопису та концерт на її підтримку. В експозицію увійшли роботи художників, фотографів, графіків, режисерів з Чернівців, Львова, Києва, Тернополя, які були відібрані на конкурсній основі.

Близько тринадцяти художників, а це, в основному, молоді люди віком від 20 до 30 років, представили живописні та графічні роботи, основна тематика яких – потойбіччя, символічні знаки, предмети, химерні істоти та люди. Варто відзначити роботи львів’ян Максима Дмитріва і Юрія Ярового та художниці з Тернополя Вероніки Кіяшко, інсталяція якої з рентгенівськими знімками з підсвіткою стала основним експонатом виставки.

Як зазначила організатор арт-проекту «Мистецтво в темряві» Діана Шкорина, художники, які малюють у такому жанрі, не можуть представити свої роботи широкому загалу, адже подібних виставок не існує, принаймні на західній Україні. А dark-art зараз дуже популярний, і цей напрям мистецтва вартий того, аби не бути в тіні.

На відкритті виставки, на підтримку «темного мистецтва» виступили відомі гурти, які виконують музику в стилі Gothic Doom, Doom Metal, Alternative/Metal, а хедлайнерами стали польський гурт Cemetery of Scream [Gothic/Dark Metal] та київський колектив Error Genesis [Ukrainian EBM/Dark Electro Project].

Побачити мистецьку експозицію можна буде до 3 грудня 2010 року у львівському Палаці мистецтв.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути