chrome firefox opera safari iexplorer

В Карпатах вже працюють підйомники і сніжні гармати

06 грудня 2010 о 20:50

Цього року туристам обіцяють нові траси. Проте за нове задоволення доведеться і більше платити...

Драгобрат — найвища і екстремальна лижна база в Україні. Як правило сюди їдуть, щоб покататися по першому снігу. Втім, щоб потрапити на гору, туристам доводиться проходити нелегкий шлях.

Щороку зима до України спускається саме з цих гір. Близнюка і Стіг — одні з найвищих вершин в Україні. Біля їх підніжжя і розташована лижна база з сотнею готелів і котеджів.

На вершину можна добратися на підйомниках крісел і бугелів. А любителі екстремального фрирайда можуть піднятися ще вище пішки. Саме тут як правило випадає перший сніг, а тримається аж до середини травня.

Потрапити на Драгобрат можна, доїхавши до села Ясиня з Івано-Франківська. Далі — тільки на могутньому джипі, хоча краще всього на Уазіку або Газі-66. Із-за довгої дороги планувати відпочинок слід щонайменше на три доби. За це доведеться викласти від півтора тисячі гривень. На Новий рік — удвічі дорожче. Втім, від туристів відбою немає.

Найзручніший український курорт — Славськоє, не дивлячись на низьку висоту гір і черги на підйомники. Зате потрапити сюди можна прямим поїздом з Києва або Львова. Покататися на вихідних в Славськом коштуватиме в середньому 700 гривень.

Михайло Кинаш, глава Славського селищної ради: «У Славськом одночасно можуть знаходитися до 14 тисяч туристів. Є 46 баз відпочинку, 20 підйомників, крісел і бугелів. Є де кататися і де відпочити» .

Зараз сніг тут тільки почав падати. Місцеві жителі говорять: щоб гора повністю засніжилася, потрібно ще принаймні тиждень. Втім, охочих покататися по першому снігу це не зупиняє.

Вже в ці вихідні запустили підйомники і в Буковелі. З настанням морозів тут запрацювали сніжні гармати. Відпочинок з мешканням на курорті взимку обійдеться від півтора тисяч гривень в добу. Втім, набагато дешевше житло можна знайти в довколишніх селах, що в півгодини їзди. Тоді відпочинок вийде значно дешевше.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути