chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вже 8 років не видавали книг для незрячих дітей

09 грудня 2010 о 14:32

2010 року Львівська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат №100 (для незрячих дітей) отримала тільки 9 книг шрифтом Брайля. Більшість з них – доросла поезія, – повідомила 7 грудня під час прес-конференції директор школи-інтернату Алефтина Козицька.

«Ми маємо тільки третину підручників шрифтом Брайля, які нам потрібні. А ми ж загальноосвітня школа! Також є нестача художньої літератури – літератури для душі. Більшість книг у нашій бібліотеці видані ще у радянські часи, їх маємо 290, і переважно російською мовою», – сказала директор школи-інтернату.

Алефтина Козицька зауважила, що серед 9 книг, які цього року отримала школа, 5 – це книги колишньої незрячої учениці цієї школи, поетеси Тетяни Фролової, які вона видає власними силами, а також три книги Джоан Роулінг «Гаррі Поттер».

«І це коли вже усі зрячі прочитали і забули», – додає вона.

Разом з тим, Алефтина Козицька відзначила, що востаннє казки для незрячих дітей друкувались в Україні 2002 року. «Про сучасну дитячу літературу навіть не доводиться говорити», – додала вона.

Як повідомлялося у ЗМІ, 7 грудня 2010 року редакція серії дитячих видань «Країна Ангелят» презентувала у Львові перший в Україні журнал для незрячих дітей молодшого шкільного віку – шрифтом Брайля.

Як зазначають у редакції, часопис «Ангелятко шрифтом Брайля» виходитиме щомісяця із вкладкою рельєфно-крапковим шрифтом на базі всеукраїнських журналів «Ангелятко» та «Ангеляткова наука».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути