chrome firefox opera safari iexplorer

20 січня: це цікаво знати

20 січня 2021 о 00:36

«Людина живе не тим, що з’їдає, а тим, що переварює. Це однаково справедливо для розуму й для тіла».
Бенджамін Франклін

За церковним календарем 20 січня відзначають Післясвято Богоявлення та Собор Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна.

За часів царя Ірода у Єрусалимі жив священик Захарія з дружиною Єлизаветою. Вони були вже похилого віку та не мали дітей. Одного разу під час богослужіння ангел сказав Захарії, що його дружина народить сина і назвуть вони його Іоанном. Захарія не повірив, і тоді ангел за невіру покарав його німотою до того дня, коли все здійсниться. Як провіщав ангел, у Захарія і Єлизавети народився син. Коли восьмого дня запитали, як його назвати, батько написав на дощечці «Іоанн». Після чого відразу почав говорити, благословляючи Бога.

Іоанна Хрестителя ще називають Предтечею, бо прийшов він до Ісуса, щоб приготувати людей до появи Месії.

У народі 20 січня називається Посвятки. З цього дня починаються зимові М’ясниці, або М’ясоїд. До самої Масляної можна засилати сватів та справляти весілля. З Івана Хрестителя жінкам уже дозволялося шити і прясти, а отже, виконувати й іншу роботу.

Не випадково залишилося прислів’я: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі» або «Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі».

У ці дні спостерігали за погодою і примовляли: «Тріщи не тріщи, а вже пройшли Водохрещі».

Іменинники 20 січня:
Іван, Опанас, Себастіан.

20 січня народились:

1865 – Михайло Туган-Барановський – перший економіст східноєвропеєць, наукові теорії якого визнали зарубіжні вчені різних шкіл і напрямків. Його концепції стали підґрунтям розробленої Дж. М. Кейнсом теорії прогнозування ринкової кон’юнктури. Один із засновників Національної академії наук України, міністр фінансів УНР. Автор близько 140 праць.

1884 – Іван Фещенко-Чопівський – політичний діяч, основоположник модерного металознавства (140 праць). Комісар народного господарства часів Директорії. Загинув у таборі в Карелії.

1918 – Олександр Шалімов – хірург, один із засновників української хірургічної школи. Під керівництвом О.Шалімова проведено першу в Україні операцію з пересадки серця. Герой України.
«Підводься, якщо впав, і йди далі.» (Олександр Шалімов)

20 січня відзначають:

  • День Автономної Республіки Крим.
  • День пам’яті захисників Донецького аеропорту.

Події 20 січня:

1661 – У Львові засновано університет Казимира. Нині – Національний університет імені Івана Франка.
1918 – У Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.
1972 – Розпочалася друга хвиля арештів дисидентів в Україні.

Чи знаєте ви, що:

20 січня в 1991 році більшість кримчан на загальнокримському референдумі висловилася за відновлення Кримської автономії, що визначило статус Криму в складі України.

Враховуючи волю кримчан, 12 лютого 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки». У період загальної ейфорії суверенізації Крим пережив чи не весь світовий досвід державного будівництва, у тому числі президентську і парламентську форми правління та період лихоліття – без Конституції і повноважень, не раз опинявся на межі міжнаціональних та соціальних конфліктів.

На думку ряду спостерігачів, у складний історичний період саме відтворення автономії дало змогу зберегти на півострові міжнаціональний світ, забезпечило умови для нормального соціально-економічного і культурного розвитку жителів півострова.

У лютому 2009 року Верховна Рада Автономної Республіки Крим звернулася до Верховної Ради України встановити на території автономії додатковий святковий день: 20 січня – День АРК.

На початку 2014-го року, зусиллями Російської Федерації та її агресивними діями відносно України, кримська територія була окупована, а кримське суспільство позбавлене привілеїв української автономії. Український народ, що відрізняється від російського агресора своєю толерантністю, консолідувався. Почалася боротьба за мирне повернення Криму, який і зараз по діючим міжнародним протоколам є територією України.

Кілька цікавих фактів про Крим

  • Територією Криму протікають 257 річок (найбільші – Салгир, Альма). Понад 50 солоних озер знаходиться у Криму.
  • Південний берег Криму – найтепліше місце в Україні та 8 кліматична зона за класифікацією Міністерства сільського господарства США.
  • Гора Ай-Петрі – найвітряніше місце в Україні, вітер зі швидкістю понад 50 м/с тут може дути понад 125 днів на рік.
  • У Криму можуть рости цитрусові культури (наприклад юзу).
  • Водоспад Учан-Су, висотою понад 98 м, – найвищий водоспад в Україні.

«Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути