chrome firefox opera safari iexplorer

86% вчених рад вишів мають студентське представництво

28 січня 2011 о 20:14

З метою моніторингу дії норм зміненого Закону України «Про вищу освіту» щодо студентського самоврядування, у грудні 2010 року ініціатором цих змін, Заступником Голови ВР Миколою Томенком до 125 провідних державних навчальних закладів України було надіслано запити щодо надання інформації про впровадження студентського самоврядування у вузі.

На сьогодні інформація надійшла з 80 вузів. З них 75 % внесли відповідні зміни до статутів, 8% — на погодженні в МОНУ, 17% вишів зміни до статутів досі не вносили.

Примітно, що 86% вищих навчальних закладів увели студентів до складу вчених рад, 14% цього поки не зробили.

Питання щодо відрахування, зарахування та переведення студентів, їх поселення до гуртожитків погоджують з органами студентського самоврядування 79% вишів.

У 53% вищих навчальних закладів студенти беруть участь у призначенні заступників деканів та проректорів, у 47% — ні.

Щодо фінансування, то його отримують, згідно наданої інформації, 78% органів студентського самоврядування. У 22% опитаних вишів цього не відбувається. Середній бюджет студентської ради затверджений на рівні 200 000 грн/рік.

Окрім того, середньостатистична студентська рада України має у своєму розпорядженні приміщення площею 35 кв м, меблі, телефонну лінію, факсів апарат, два-три комп’ютери та принтер.

Висловимо застереження, що більшість поданої інформації адміністраціями вишів мала би бути порівняна з інформацією керівництва органів студентського самоврядування, оскільки вже відомі непоодинокі випадки їх «формального» фінансування. Так, витрати на преміювання зі стипендіального фонду університету внз при відповіді вказували як гроші, витрачені на діяльність органів студентського самоврядування. Подібна ситуація виникала і з витратами на заробітну плату виховних відділів, профспілки та ремонт приміщень.

Окремо хотілося б відзначити Вінницький національний технічний університет, Луцький національний технічний університет, Запорізький національний університет, Миколаївський університет кораблебудування ім. Адмірала Макарова, та приватні вузи Університет економіки та права «КРОК» (Київ), Дніпропетровський університет економіки та права як взірцеві в плані реалізації норм законодавства України щодо студентського самоврядування.

Ряд вищих навчальних закладів виступив із пропозиціями щодо вдосконалення законодавства про студентське самоврядування. Серед них, зокрема:

  • Впровадження фінансування студентського самоврядування державою у цільовий спосіб.
  • Чітке визначення механізму і процедури використання (видачі) коштів, виділених для органів студентського самоврядування.
  • Своєчасне видання Міністерством освіти і науки України необхідних підзаконних нормативних актів, які регламентуватимуть процедуру і механізми фактичного виконання положень Закону України «Про вищу освіту» щодо студентського самоврядування.
  • Необхідність узгодження нормативних документів, які регламентують діяльність органів студентського самоврядування.
  • Налагодження діяльності органів студентського самоврядування в канікулярний період щодо їх участі у процесах відрахування та переведення студентів.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути