chrome firefox opera safari iexplorer

Історики створили рух примирення, щоб не дати політикам розколоти Україну

24 січня 2011 о 16:38

Професійні історики та викладачі історії проголосили створення громадського руху, який може запропонувати модель історичного примирення. Спільну заяву підписали 28 учасників зустрічі, яка відбулася 14-15 січня в Українському католицькому університеті Львова.

У заяві йдеться, що в останні роки в Україні спостерігається тривожна тенденція до перетворення історії на арену політичних боїв.

«Українські політики застосовують історичну пам'ять передусім як інструмент для мобілізації свого політичного електорату, поглиблюючи розколи і в без того вже поділеному та дестабілізованому суспільстві», — наголошують автори.

«Ми, історики-дослідники і вчителі історії, хочемо запропонувати іншу модель — модель історичного примирення. Ця модель здомінувала в повоєнній Європі і значною мірою спричинилася до утворення Європейського Союзу. Пропагуючи і пропонуючи цю модель, ми свідомо працюємо на інтеграцію України у спільний європейський простір», — зазначено у заяві.

Історики підкреслили, що вони не можуть віддати ані минуле, ані майбутнє тільки в руки політиків – важливу роль має відігравати і суспільна ініціатива.

Тому вони проголосили створення «Історичної ініціативи», яка є добровільним рухом істориків-науковців та вчителів історії, які готові до реалізації європейських демократичних принципів у системі історичної освіти України.

Як йдеться у заяві, «Історична ініціатива» виступає за публічний простір для відкритих дискусій навколо історії, в основі яких — прагнення до порозуміння. Рух відкритий до співпраці із професійними істориками, педагогами, ЗМІ, усіма активними та відповідальними громадянами України, а також із фаховими істориками та вчителями з сусідніх європейських країн, що працюють на консолідацію суспільства.

Документ підписали історики з різних міст України, зокрема Одеси, Дніпродзержинська, Бердянська, Сімферополя, Львова, Полтави, Чернівців, Києва, Тернополя, Харкова, Луцька, Донецька та інших.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути