chrome firefox opera safari iexplorer

Куди податися у столиці на різдвяні свята?

05 січня 2011 о 13:42

Коли від багатого та смачного новорічного «столу» лишився хіба що… стіл; всі телепрограми переглянуті і сни доспані, а попереду ще купа вихідних, то різдвяний настрій точно нікому не дозволить сидіти вдома.

Щонайменше вам захочеться піти до лісу, подихати зимною свіжістю, пограти у сніжки, покататися на лижах та санках, зліпити свою снігову бабу чи сніговика, а то й по-дитячому повалятися в пухкому сніжку.

А якщо ви вже й у такий спосіб встигли відпочити, тоді пропонуємо наступні варіанти культурного проведення вільного часу і традиційно подаємо орієнтовний календар подій: ЩО? ДЕ? КОЛИ?

Розваги

6 січня, у Святвечір, близько 18.00 на території Майдану Незалежності символічно запалять головну зірку Різдва з арт-проекту «Зірки майбутнього». Арт-об'єкт розташують на опорі висотою 10 метрів поблизу Лядських воріт. Дійство відбувається у форматі Благодійної різдвяного ярмарку «Три мішечкі: Від Миколая до Різдва».

7, 13-14 та 19 січня вже 2011 року фестиваль «Країна мрій» на Мамаєвій Слободі (Київ, вул. Михайла Донця, 2) презентує свою зимову програму. Саме в ці дні там відбудуться гуляння, співатимуть колядки, відтворюватимуть вертепні обряди, відбудеться ярмарок народних майстрів та виступатимуть відомі українські зірки, зокрема Олег Скрипка, Тарас Чубай, Фома, гурти «Бурдон» та «ТопОркестра». Вхід на фестиваль за квитками на Мамаєву Слободу – 40 грн для дорослих, 10 грн – школярам, безкоштовно – дошкільнятам.

7 та 8 січня Центр культури і мистецтва «Парк Київська Русь» презентує на Співочому полі серію театральних вистав, які розповідають про життя давніх слов`ян. Всі бажаючі також зможуть сфотографуватися з легендарними героями Київської Русі, приміряти багатирський плащ, військовий шолом, випробувати себе в багатирських забавах, взяти участь в конкурсах і одержати сувеніри.

До 9 січня у Національному палаці мистецтв “Україна” на дітей чекає головна Новорічна ялинка країни. Дітей поздоровлятимуть з Новим роком артисти кіно, театру, естради, цирку, клоуни, фокусники. Також у програмі надзвичайне шоу мильних бульбашок, феєричне лазерне шоу, оригінальні циркові номери. До того ж, у фойє палацу розмістилась анімаційно-ігрова зона, де кожен зможе випробувати свої вміння і отримати за це гарні подарунки.

По 9 січня Національний цирк України запрошує діток на Новорічну виставу “Золотий ключик”. Вистави проходять кілька разів на день наймолодшим глядачам – безкоштовний вхід. Також не припиняє цирк і своїх звичних програм, приурочених до новорічних свят, у програмі котрих надзвичайні акробатичні номери, леви, крокодили, екзотична група тварин, балет “Байкери” та багото іншого.

По 9 січня Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей і юнацтва покаже музичну прем’єру до свят – одну з найвідоміших та найулюбленіших казок “Дванадцять місяців”.

З 25 грудня по 9 січня Великий Китайський Цирк, який вперше завітав до Києва, запрошує на свої вистави як молодших, так і для старших глядачів. Цирк розташувався у Міжнародному центрі культури і мистецтв.

Цирк Кобзов з 24 грудня по 9 січня презентує більш звичну українському глядачу новорічну виставу “Таємничі пригоди пухнастих”, у рамках котрої гімалайські ведмеді, зайці, лисиці та подарунки кожній дитині.

До 9 січня у Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» відбудеться фентезі-карнавал «Новорічний зореліт – 2011». Унікальні спецефекти, грандіозні декорації – ця казкова фантастична феєрія справить незабутнє враження і допоможе надовго зберегти святковий настрій! Вартість квитка: без подарунку – 50 грн, з подарунком – 70 грн.

До 19 січня — щоденно з 12.00 до 20.00 на Майдані незалежності працюватиме безкоштовний парк розваг – 12 атракціонів та 10 дитячих майданчиків. Ковзанка працює щодня з 8.00 до 22.00.

Також до 19 січня на Співочому полі на киян і гостей столиці чекає справжня зимова казка – українська льодова новорічно-різдвяна феєрія, на котру можна завітати усією родиною у будь-який день з 9:00 до 23:00. У програмі казки – льодовий каток, виставка крижаних скульптур та льодові гірки тощо.

Виставки

До 19 січня в Музеї книги та друкарства (вул. Івана Мазепи, 21) у Києві триватиме виставка «Від Святої Катерини до Святого Василя» в народній іконі та стародруках. Виставка діє щодня, крім вівторка, з 10:00 до 17:30. Вхід у музей для дорослих – 15 грн., для дітей та пенсіонерів – 5 грн.

До 19 січня в Музеї Івана Гончара (Київ, вул. Івана Мазепи, 29) триватиме виставка різдвяно-новорічної атрибутики та вертепів, а до 23 січнявиставка «Різдвяне небо» (етносвіт символів, обрядової атрибутики, фольклору), яку розкрили на основі творів народного мистецтва з музейної збірки. Експозиція працює щодня, окрім понеділка, з 10:00 до 17:30. Вхідний квиток: для дорослих – 15 грн; для школярів, студентів та пенсіонерів – 3 грн.

До 28 лютого у столичному Музеї Тараса Шевченка (бульв. Т.Шевченка, 12) триватиме виставка «Українське Різдво». На ній представлено близько 500 експонатів, які розкривають українську прадавню різдвяну традицію. Експозиція доповнена традиційними дитячими іграшками, витинанками, різдвяними хатніми іконами з колекції Ольги Богомолець.

Ярмарки

Якщо ви не встигли комусь подарувати подарунка до Нового року, можете це зробити до Різдва. Визначитися із сувеніром вам допоможуть ярмарки, що тривають у столиці.

7, 13-14 та 19 січня в рамках зимової Країни мрій на Мамаєвій Слободі відбудеться традиційний ярмарок від народних майстрів. З півсотні умільців представлять твори, роблені руками з натуральних матеріалів: з дерева, соломи, лози, глини, тканини, льону тощо. Це чи не найкращий подарунок до новорічно-різдвяних свят!

До 12 січня в Українському домі триватиме новорічна різдвяна виставка-ярмарок та фестиваль дизайнерських HAND-MADE ялинок. На виставці ви знайдете все на новорічну тематику: аксесуари, посуд, різні задумки оформлення новорічного інтер’єру, якісні карнавальні костюми, українські сувеніри, книги на новорічну тематику, а також музейні експонати ляльок. На виставці знайдете прикрашені ялинки різних культур – скандинавська, американська, європейська, українська, російська тощо.

Протягом зимових свята на Майдані Незалежності можна купити різноманітні новорічні товари. Міська влада встановила кілька десятків торговельних кіосків. Там продають сувеніри, іграшки та продовольчі товари.

Катерина Качур для «Рідної країни»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути