chrome firefox opera safari iexplorer

Лікарняні каси: за і проти

10 січня 2011 о 10:31

У Києві відкрилася Муніципальна лікарняна каса. Серед її засновників — і міська влада, і медики.

Подібні установи вже кілька років працюють у різних регіонах України. Їхні прихильники називають каси прообразом, чи навіть спрощеною формою страхової медицини. А критики вказують на непопулярність таких кас і називають їх недоречними.

Муніципальна лікарняна каса — це благодійна організація, яка має допомагати людям із невисокими доходами оплачувати медичні послуги. Щоб стати членом каси в Києві, треба сплатити 10 гривень внеску і оплатити членство на три місяці наперед — по тридцять гривень за кожен. За це — через три місяці після вступу — лікарняна каса забезпечуватиме своїх членів медичною допомогою та ліками.

Голова Асоціації робітників лікарняних кас України Валентин Парій називає цю організацію прообразом страхової медицини: «Це є благодійна організація, яка забезпечує тільки певний сегмент, тобто це як прообраз, можна сказати, медичного страхування в контексті страхування медикаментозного забезпечення та діагностичних технологій. Оце можна говорити реально, що це є прообраз медичного страхування: через механізм впровадження лікарняних кас ідемо до технологій, які будуть застосовуватися при запровадженні медичного страхування».

Каса лікує не все

Втім, на допомогу лікарняної каси можна розраховувати лише у певних випадках. До цього переліку не потрапляють, зокрема, венеричні та статеві хвороби, виробничі травми, захворювання грипом, вакцинація та низка інших випадків.

Виконавчий директор Муніципальної лікарняної каси Києва Володимир Долот називає ці обмеження виправданими: «Всі хвороби, які залежать від поведінки людей в особистому житті, не підлягають наданню медичної допомоги за рахунок лікарняної каси. Це маються на увазі травми, захворювання на підґрунті наркоманії, алкоголізму. Також виключений перелік хвороб з основного — це ті, лікування яких гарантується державою, і існують з цього приводу державні програми».

Київ — не перший

Лікарняні каси в Україні працюють вже кілька років. За даними Валентина Парія, вони охоплюють більше мільйона людей. Втім, деякі експерти називають їх «косметичною реформою» охорони здоров'я.

Вказують, зокрема, на те, що лікарняні каси навряд чи приваблять корпоративних клієнтів. А Олександр Сергієнко з «Інституту міста» звертає увагу на дуже вузьку цільову аудиторію таких організацій: «Це люди похилого віку, які постійно користуються різними лікарняними засобами, і практично це, фігурально кажучи, каса взаємодопомоги для людей похилого віку. Серед здорових, фізично активних людей, як показує досвід, такі каси не мають популярності, і вони дещо зайві».

До відкриття Муніципальної лікарняної каси в Києві влада міста не виключала, що зі столичного бюджету сплачуватиме внески за пенсіонерів. Опоненти підрахували, що це обійдеться міському бюджету в майже триста мільйонів гривень на рік.

Втім, цю ініціативу так і не реалізували.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути