chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові по-варварськи зруйнували аптеку, в якій винайшли першу у світі гасову лампу

20 січня 2011 о 11:40

Вандальського руйнування зазнав історичний інтер’єр аптеки на вул. Коперника, 1 у Львові, приміщення якої новий власник має намір переробити під функцію кондитерського ресторану на першому поверсі та готельних номерів – на другому.

Крізь вибите вікно видно, як «реконструктори» знищили елементи інтер’єру. Нагадаємо, що ця аптека була однією з улюблених не тільки львів’янами (бо до останнього часу зберігала рецептурний відділ), а й туристами.

Гостей міста гіди приводили в аптеку на початку вул. Коперника, щоб розповісти славну історію про те, як 1853 року у Львові працівники аптеки Петра Міколяша «Під золотою зіркою», Ігнатій Лукасевич та Ян Зег розробили методику дистиляції й очистки нафти. Відтак, можна було розпочати виробництво гасу, або «нової камфіни», як називав гас Лукашевич. У грудні 1853 року вчені отримали австрійський патент. У березні 1853 року така лампа освічувала вітрину аптеки «Під золотою зіркою».

Тепер аптека з історичним інтер’єром знищена. Колектив, який 30 років працював у ній під керівництвом Іванни Кузик, викинули на вулицю. Як пояснила ситуацію очільниця Львівської аптечної корпорації Неля Бик, колектив аптеки існував у формі ТзОВ і орендував приміщення в управління комунальної власності ЛМР. Це управління вимагало занадто високу орендну плату, якого колектив аптеки не міг сплатити. По суті, через високі ставки орендної плати аптеку довели до банкрутства, а історичну пам’ятку поставили під загрозу руйнації.

«Ми обурені, дуже нам прикро, що так сталося. Ця аптека була другим за значенням історичним об’єктом, як Аптека-музей на пл. Ринок. Вона мала рецептурний стіл, її провізори виготовляли ліки за рецептами, це була база для стажування студентів та інтернів Львівського медичного університету. У Львові й області катастрофічно меншає аптек з рецептурними відділами. Зараз їх є 8, разом з лікарняними, але має бути 40 (а в нас навіть чотири райони взагалі не мають таких аптек). Це катастрофа! Приміщення аптеки на Коперника було у комунальній власності, комунальники виставили велику ціну за оренду, продовжувати договір аптека не мала як – приміщення начебто хтось викупив. А що там буде тепер, ми не знаємо», – розповіла Неля Василівна Бик.

Один з членів національного комітету ІКОМОС, завідувач кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету «Львівська політехніка» доктор Микола Бевз із сумом констатував: «Мер Садовий, на жаль, здобув собі славу нищителя історичних кам’яниць Львова».

У Львівській міській раді пообіцяли надати коментар заступника міського голови Львова з гуманітарних питань Василя Косіва. ЗІК очікує також реакції памяткоохоронного середовища.