chrome firefox opera safari iexplorer

Українці зможуть користуватися національним роумінгом

23 січня 2011 о 13:48

Нацкомісія регулювання зв'язку (НКРЗ) ухвалила проект правил надання операторами послуги національного роумінгу. Ця послуга дозволяє мобільному абонентові, який перебуває поза зоною своєї мережі, користуватися послугами іншого оператора, повідомляє газета Дело.

Проект документа буде встановлювати обов'язок операторів мобільного зв'язку в межах України надавати можливість абонентам отримувати послугу національного роумінгу, за умови укладення відповідної письмової угоди між операторами.

Таким чином, абоненти будуть залишатися на зв'язку, навіть якщо перебуватимуть за межами зони покриття своєї мережі. А в разі невідповідності рівнів якості двох мереж використовувати мережу роумінг-партнера свого оператора. Послуга буде надаватися на всій території України. Користуючись цією послугою, споживач буде безкоштовно отримувати електронне або голосове повідомлення про зміну вартості послуг і в разі появи нових роумінг-партнерів. При замовленні послуги споживачу буде повідомлено про вартість всіх основних видів послуг, що надаються оператором.

У НКРЗ виданню пояснили, що прийняття порядку надання послуги нацроумінгу необхідно після того, як 1 липня минулого року був прийнятий закон про перенесення номера і національний роумінг. «Ми розробили єдині для всіх правила надання послуги нацроумінгу. Обидві ці послуги можуть надаватися за однією і тією ж схемою. Але для того, щоб вони були запущені, Державна адміністрація зв'язку має затвердити документ, що визначає технічні вимоги взаємодії мереж операторів. Ми вже звернулися в Кабмін з цього приводу, і розраховуємо, що він буде прийнятий протягом півроку», — повідомив газеті голова НКРЗ Володимир Олійник.

Директор з корпоративного управління і контролю МТС України Олег Проживальський вважає, що з технічною реалізацією національного роумінгу не повинно виникати ніяких проблем, адже технічно він аналогічний зарубіжному роумінгу. «Коли абонент приїжджає в іншу країну, у нього не виникає проблем з реєстрацією в мережі іншого оператора. Приблизно те ж саме буде відбуватися в межах однієї країни», — говорить він.

Водночас представники операторів зв'язку вважають, що затверджений проект не зробить істотного впливу на ринок і не зробить нацроумінг більш популярним серед операторів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути