chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні нелегально використовують ГМО

25 січня 2011 о 23:04

Усі генно-модифіковані організми в Україні є нелегальними, оскільки не зареєстровано жодної лінії ГМО.

Про це заявляє директор Інституту екогігієни і токсикології Микола Проданчук.

«Всі ГМО в Україну нелегальні, тому що відповідно до закону про біобезпеку 2005 року бути в обігу в Україні в якості харчових продуктів в якості кормів і рослин для вирощування можуть бути тільки ГМО, які зареєстровані, а на сьогоднішній день жоден ГМО в Україні не зареєстрований», — сказав він.

Проданчук підкреслив, що навіть якщо і ГМО і застосовуються, то в такому випадку мова йде про нелегальне їх застосуванні.

Микола Проданчук нагадав, що порядок державної реєстрації ГМО регламентується постановою Кабінет Міністрів, і цей порядок передбачає, що підставою для реєстрації ГМО є позитивний висновок державної санітарної епідеміологічної експертизи.

В даний час не зареєстровано жодної такої лінії ГМО. «Це означає, що нелегально застосовують ГМО», — сказав він.

Між тим, він зазначив, що в Україні практично немає харчових продуктів з генно-модифікованими організмами.

«На щастя, на ринку України практично немає харчових продуктів з ГМО», — сказав Проданчук.

Він підкреслив, що з-понад 23 тис аналізів, проведених лабораторіями виявлено було тільки 24 випадки використання ГМО у харчових продуктах.

Проданчук нагадав, що кримінальна відповідальність за використання ГМО в складі харчових продуктів не передбачена і є адмінвідповідальність і фактично заборона реалізації такої продукції.

«Саме через цю загрозу виробники не ризикують генно-модифікованими організмами», — підкреслив він.

Проданчук також зазначив, що в 99% випадків для перевірки в лабораторіях на вміст ГМО звертаються саме виробники та імпортери самі зацікавлені в якості продукції.

Що ж стосується наклейок на харчові продукти з написом «без ГМО», то ці наліпки «на совісті виробника», оскільки немає можливості перевірити абсолютно всі продукти харчування.

Що стосується проведення аналізу, то за словами Проданчука, він не являє собою складності, а вартість становить кілька сотень гривень.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути