chrome firefox opera safari iexplorer

Як «водохрестилися» у столиці. ФОТО

19 січня 2011 о 21:42

19 січня традиційно в столиці освячували воду і купалися у водоймах. Хтось робив це, слідуючи християнській традиції, а хтось за звичкою чи з метою оздоровитися.

Православні та греко-католики в цей день згадували Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. В деяких церквах столиці, зокрема у Церкві Успіння Богородиці Пирогощої, що на Подолі, почали освячувати воду ще зранку 18 січня. А вже наступного дня, на Водохреща, люди з повними та порожніми пляшками води юрмилися біля усіх церков.

Також воду посвятити можна було біля бюветів з артезіанською водою. Зазвичай, біля них в такий день з’являються великі черги. Воду освячує служитель церкви.

А для тих, хто особливо поспішав, розливали воду прямо на виході з метро. Зокрема, це можна було бачити на Гідропарку. Священник разом з тим продавав свічки та тримав урни для пожертв.

Люди вірять, що цими днями вода у всіх водоймах Землі стає святою і набуває цілющих властивостей. Такою водою навіть лікують хвороби. На цьому наголошують і у Церкві.

«Ми повинні ставитися до води зі святістю. Люди зберігають освячену на Йордан воду протягом цілого року, а хтось може і довше, щоб причащатися нею. До речі, на Йордан вода має таку святість як і причастя у церкві», — каже отець Роман, настоятель Ставропігійної козацької церкви Покрови Пресвятої Богородиці, що у центрі народознавства «Мамаєва Слобода».

Цього року мороз не так щипав за щоки тих, хто наважився не тільки напитися цілющої води, а й зануритися в неї. Крига була хіба що у маленьких чи закритих водоймах. Там любителі зимового купання прорубували собі ополонки. Натомість у Дніпрі можна було купатися де завгодно.

Оксана, морж-любитель:
— Щороку купаюся на Водохреща. Відчуття не передати, дух захоплює. Після купання цілий день настрій на висоті, аби такий щодня був.

Олег, морж-любитель:
— Я не уявляю, щоб на Водохреща не піти скупатися. Цілий рік же грішив, то хоч цього дня трохи гріхів у воді відмию.

З-поміж відомих політиків традиційно скупалися ті, хто робив це не раз. Зокрема, нагоди не втратив екс-президент Віктор Ющенко. Він занурювався у озеро на «Мамаєвій Слободі». А от чинний прем'єр-міністр Микола Азаров лізти у крижану воду не наважився. Він лишень освячував воду з берега на Оболонській набережній. А от Президент Віктор Янукович на Київських «моржів» не подивився навіть віддалік. Він поїхав з офіційним візитом до Японії.

Катерина Качур для «Рідної країни»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути