chrome firefox opera safari iexplorer

Як захищали столичний «Замок Барона». ФОТО

11 січня 2011 о 14:14

З лицарями, сокирами, свічками та співами під гітару 10 січня увечері відбулася акція протесту проти намірів знесення старовинного «Замку барона», що на Ярославовому валу, та інших пам'яток історії та архітектури столиці.

Зібралося понад дві сотні киян, що стояли по обидва боки вулиці. Міліція контролювала рух автотранспорту.

Театралізоване дійство, яке влаштували активісти, мало повчальний характер. «Олігарх» з сигаретою в руках, який за сценарієм придбав стару будівлю, вирішив її знести, а на її місці побудувати сучасний бізнес-центр. Та шлях йому заступили двоє «захисників Києва» у середньовічних латах і відстояли будинок.

Опісля мітингувальники з факелами вирушили до міністерства культури, де зі свічок виклали слово «ганьба» і цим висловили своє ставлення до ситуації у місті.

Чи матиме ця інсценізована активістами історія таке ж позитивне завершення в реальному житті, поки не відомо. Від власника цього будинку можна очікувати чого завгодно, каже один з учасників мітингу голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«З одного боку державні чиновники заявляють, що цей будинок не буде знесений, а з іншого боку, деякі інші чиновники, які трохи далі дивляться, кажуть, а як ми можемо це гарантувати, якщо цей будинок в приватній власності. Що треба, щоб зруйнувати цей будинок? Треба зайти всередину будівельникам, зламати кілька перегородок, які є несучими, тоді будинок почне завалюватися, після цього експертиза і будинок знесений. Тобто технологія, як зносити будинки, відома. І тому сьогодні ніхто не може точно говорити, що цей будинок не буде знесений» — підсумовує Бригинець.

На думку чиновника, держава має привід забрати цей будинок у власника чи відкупити назад, бо «він не дотримується законодавства і не зберігає пам’ятку архітектури в належному стані». Окрім того, за словами Бригінця, можновладці теж могли би допомогти і викупити цей будинок з тим, щоб передати його музею історії Києва, який би відкрив тут свою експозицію.

«Власники із задоволенням продадуть цей будинок, ви бачите, що багато років на ньому висить це оголошення і його ніхто не купує» — каже Бригинець.

Тривожиться за цей будинок також активіст з громадської ініціативи «Збережи старий Київ» Євген Карасик. Він розповів, як їхній знайомий журналіст зателефонував власнику цього будинку і представився потенційним покупцем. «Як ми вже чули, що говорить власник цього будинку, у нас є можливість з мерією домовитися, тому якщо ви хочете там готельчик, сауну і з гаражем, то ми можемо там все переробити».

Окрім того, активісти називають конкретні імена з Міністерства культури, що причетні до незаконних знесень історичних будинків Києва.

«З Міністерства культури є дві одіозні особи, це Андрій Вінграновський, начальник державної служби з питань національної культурної спадщини, його юристи в усіх забудовних конфліктах, які тривають в центрі Києва, завжди виступають на стороні забудовника… І друга персоналія, це Віктор Вечерський, який систематично і цинічно курує і бере участь в розгортанні темних забудов. Наприклад, на Сагайдачного проект будівництва погоджував він, на метро Театральній, де театр Лесі Українки, теж він погоджував. На Гончара також він присутній. Цим людям не місце в Міністерстві культури».

А щоб про корумпованість цих чиновників дізналися кияни, активісти зробили такий інформаційний плакат. Поки що він присвячений тільки пану Вечерському та обіцяють зробити і для інших задіяних осіб.  Плакати просять завантажувати, роздруковувати та розвішувати у себе у під’їздах та на роботі.

Раніше заступник голови КМДА Леонід Новохатько запевнив, що «Замок барона» не чіпатимуть, бо «це пам'ятник архітектури, і знести його не можна, хіба що реконструювати».

Нагадаємо, все почалося зі знесення у ніч на 30 грудня маєтку 1909 року – «садиби архітектора Казанського» на вулиці Сагайдачного. «Українська правда» писала, що до цього причетний і сам нинішній глава СБУ Валерій Хорошковський.

А газета «По-київськи» склала список історичних пам’яток, які можуть бути знесеними і на які свої плани вже мають забудовники.

Катерина Качур для «Рідної країни»

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути