chrome firefox opera safari iexplorer

З трьох сусідніх шкіл у Донецьку закривають саме українську

18 січня 2011 о 14:06

У Донецьку знову закривають українську школу. Причиною цього влада називає оптимізацію навчальних закладів. Батьки дітей дивуються, чому при оптимізації обрали саме школу з українською мовою навчання. Майже весь колектив цієї школи, що в Петровському районі міста, є представниками Партії регіонів. Вчителі та батьки дітей звернулись до донецьких чиновників не ліквідовувати заклад. Чи піде влада на поступки тим, хто її обрав?

Школу 111 Петровського району Донецька хочуть закрити через оптимізацію навчальних закладів в місті. На сьогодні школа заповнена на 51 %, повідомила Радіо Свобода директорка Світлана Бабенко, яка перебуває на цій посаді четвертий місяць: «Розглядається питання про закриття однієї зі шкіл району. І скоріш за все, це буде наша школа. Тому що вона розташована так, що поруч із нею є ще дві школи».

Учні проти закриття української школи у Донецьку

Колишній директор Іван Журавка присвятив школі понад тридцять років життя. Йому жаль заклад, адже це була одна з перших україномовних шкіл у Донецьку, – розповідає Журавка: «Школа одна з найстаріших не тільки в районі, але й в місті. Їй торік виповнилось 90 років. Школа в центрі району. Тут вчились і діди, і бабусі, і батьки нинішніх учнів. Вони вже звикли до цієї школи».

Вчителі просять однопартіїців не закривати школу

Батьки і вчителі підписали колективну заяву до мера Донецька і чиновників з управління освіти з проханням не закривати школу, адже це один з найкращих закладів у Петровському районі – найбільш віддаленому районі міста. При цьому донеччани нагадують, що педагогічний колектив школи усі є членами Партії регіонів, отже влада має врахувати думку однопартійців.

В разі закриття відновити таку школу буде непросто, вважає вчителька хімії Людмила Васильєва: «Школа у нас українська, дуже красива. Кабінети обладнані, все є. Все на найвищому рівні. Жаль школу», – говорить вчителька.

Батьки пропонують владі компроміс

«Ми плануємо захищатись таким чином. Може, пошукати для закриття якийсь інший заклад. Наприклад, у нас стоїть та ж школа мистецтв. Розформувати її, частину перенести у ДК, частину кружків відкрити безпосередньо у школах», – говорить мати учениці другого класу Світлана Артем’єва.

Поки що посадовці нічого не обіцяють батькам і вчителям, втім, останні без роботи не залишаться. Їхнє питання наразі розглядається у районному відділі освіти, казала Радіо Свобода начальник райвно Лариса Фофанова. У той же час, у Петровському районі ходять чутки, що будівлю школи переобладнають під розважальний заклад, бо вона найзручніше для цього розташована.

Наступ на українство вкотре починається з освіти – політолог

На сьогодні з понад двох сотень шкіл у Донецьку лише 36 – повністю україномовні. Негативне ставлення місцевих чиновників до мови обумовлене тим, що за радянських часів українська мова в у донецьких школах не вивчалась протягом 40 років – починаючи з 60-х років 20 століття, пояснює політолог Станіслав Федорчук.

«В разі якщо надалі подібним згортанням українських шкіл в Донецькій області буде займатись, будемо відверті, Партія регіонів, яка контролює всіх чиновників від освіти, матимемо ще більш агресивне суспільство. І в разі якщо українського світосприйняття у Донбасі не буде, то і України тут не буде», – каже Станіслав Федорчук.

Експерт дослідив, що у Донецьку і Макіївці – центральній агломерації – найменша кількість україномовних шкіл в області. Так центральна влада захищається від всього українського, вважає політолог.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути