chrome firefox opera safari iexplorer

15 лютого: це цікаво знати

15 лютого 2011 о 00:05

Твій лютий в мені не лютує,
Твій лютий спокійно лежить:
На вікнах печаль не малює,
На гілці у сріблі бринить.
Юрій Титов

15 лютого за григоріанським календарем 46 день року. До кінця року залишається 319 днів.

За церковним календарем 15 лютого відзначають Стрітення Господа нашого Ісуса Христа. «Після народження Спасителя на восьмий день Йому було зроблено обрізання і Він отримав ім’я Ісус. За законом Мойсейовим, жінка, яка народила, була нечиста 7 днів. Крім цього вона ще повинна була залишатися вдома 33 дні, не доторкаючись ні до чого святого. Після очищення вона повинна була прийти до храму разом з дитиною. Тож через 40 днів після Різдва Христового Пречиста Богородиця разом з Йосипом Обручником прийшли з Віфлеєму до Єрусалиму і принесли до храму сорокаденне дитя. У цей час у Єрусалимі жив святий старець Симеон, який не міг померти вже триста років, бо не повірив, що Спаситель народиться від Діви. Ангел тоді сказав йому, що допоки він не побачить Його на свої очі, то не помре. І ось, коли за велінням Духа Святого Симеон прийшов до храму і побачив Немовля, то пізнав Його і прославив Господа. Його натхненна промова мала б звернути увагу тих, хто на той час був у храмі. Але всі євреї чекали Месію у сяйві земної величі, тому й не впізнали Христа – Спасителя у синові бідної Марії».

У народі 15-те лютого вважалося особливим. У давнину цього дня спостерігали за погодою з ранку до вечора, а інколи навіть записували її погодинно. Адже за народним уявленням 15-того лютого зима зустрічається з весною. І свято це називається Стрітенням, Громницею або ж Зимобором.

У дохристиянські часи наші предки цього дня молилися до Сонця та виконували пісні – замовляння на тепло. Вважалося, якщо на Стрітення переможе весна, то у кінці морозного дня має бути відлига, якщо ж зима, то на ніч підморозить.

Взагалі-то, у давнину за прикметами на Стрітення визначали не лише прихід весни, але й майбутній врожай. Так, наприклад, якщо цей день ясний і тихий – на хороший врожай та рійбу бджіл. Однак, якщо на Стрітення капає з стріхи – не буде з літа потіхи.

Іменинниками 15 лютого є:
Гаврило

15 лютого народились:
1914 — Микола Базилев, український живописець і графік. Працював у жанрах плаката, портрета і пейзажу;
1952 — Олександр Муратов, український і російський кінорежисер.

Події 15 лютого:
1574 – у Львові Іваном Федоровим завершено друк книги «Апостол». Іван Федоров (бл. 1520 – 1583) – вважається засновником друкарства на Україні (в м. Львів та Острог).
1919 — Українська Національна Рада ухвалила закон про вживання української мови у державних установах.
1989 — Завершено виведення «обмеженого контингенту радянських військ» з території Афганістану.

15 лютого відзначають:

  • Всесвітній день онкохворої дитини
  • День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Чи знаєте ви, що:
Вперше назва «Україна» з'явилася наприкінці XII ст. році в Іпатіївському літописі у зв'язку зі смертю в Переяславі князя Володимира Глібовича. Там говорилося, що «...и плакашася по нем всі переяславци... бе бо князь добр и крепок на рати... и о нем же Украина много постона...». Тож, саме землі князя Володимира Глібовича отримали назву «Україна» за часів Галицько-Волинського князівства. Ця назва і почала вживатися з XVI ст., у документах стосовно більшості заселених українцями земель, що увійшли до Польщі.

Цікаво про злидні. В уяві наших предків злидні – маленькі ненажерливі істоти або дідки – жебраки. Вони ходять у лахмітті, завжди голодні. Там, де вони поселяються, люди живуть бідно. Позбутися їх можна лише хитрощами, заманивши у якусь закриту посудину чи торбу. Найкраще про них ніколи не згадувати в оселі, навіть подумки аби не накликати. Якщо ж ненароком про них все ж згадав, варто відразу захиститися примовлянням: «У добру пору сказати, а у недобру — промовчати».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути